Recent Posts

Prvi jači snijeg okovao Sloveniju, BiH pod narandžastim meteoalarm

Prvi jači snijeg okovao Sloveniju, BiH pod narandžastim meteoalarm

SARAJEVO, LJUBLJANA: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Region, Putovanja” 13. 11. 2017. 20: 52… Prvi jači snijeg okovao Sloveniju, BiH pod narandžastim meteoalarm…

Zbog snijega koji pada u zapadnoj Bosni saobraća se sporije. Izdvajaju se putni pravci Ripač-Bosanski Petrovac i Bosanski Petrovac- Drvar, gdje se snijeg zadržava na kolovozu.

Prvi jači snijeg koji je u ponedjeljak zahvatio veći dio Slovenije stvarao je poteškoće u saobraćaju, posebno na autocesti iz Ljubljane prema Kopru koja je zbog proklizavanja teretnih vozila i privatnih automobila bez zimske opreme bila zatvorena u oba smjera sve do popodnevnih sati.

Susjednu Hrvatsku već su zahvatile velike snježne padavine, zatim pojedine dijelove BiH, odnosno Krajinu, a najintenzivnije u BiH očekuju se od popodneva u ponedjeljak do utorka ujutro.

Zbog jake bure i snijega već u ranim jutarnjim satima došlo je do kvara na električnoj mreži na području slovenske obale, gdje je bez struje ostalo nekoliko hiljada potrošača.

Incidenti vezani na vremenske nepogode, jak vjetar i snijeg, bili su i na području Nove Gorice, Celja i Maribora, a zbog prelijevanja manjih potoka i oborinskih voda došlo je i do poplava u nekim mjestima na zapadu države, te odrona zemlje.

Meteorolozi najavljuju da se snijeg koji je zahvatio nizinske predjele zbog topline tla neće dugo zadržati, možda samo dan-dva, a ostat će iznad 500 metara nadmorske visine.

Za noć s ponedjeljka na utorak najavljuje se prestanak oborina i smirivanje vremena osim na zapadu zemlje, gdje će se zadržati povremeno jaka bura.

Na ostalim putevima u BiH kolovoz je pretežno mokar. Preporučuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođena uvjetima na putu.

Zbog deminiranja terena na magistralnom putu M-14.1 Brčko- Bijeljina (od fabrike Pirometal do Šljunkare) u naselju Gredice, svakodnevno od 8 do 16 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo- Pale (dionici Ljubogošta-Pale) još traje sanacija tunela Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net