Recent Posts

BRAVO: Turska lira ulazi na devizno tržište Srbije

BRAVO: Turska lira ulazi na devizno tržište Srbije

Turska lira od decembra na listi valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije…

BEOGRAD: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Region, Ekonomija” 13. 11. 2017. 07: 32…Turska lira ulazi na devizno tržište Srbije…Turska lira od decembra na listi valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije…

NBS je saopštila da se pri donošenju takve odluke rukovodila učešćem Turske u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje između dvije zemlje u narednom periodu.

Narodna banka Srbije je  donela odluku o dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, čime se na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu uvodi turska lira.

 Pri donošenju ove odluke Narodna banka Srbije se rukovodila učešćem Republike Turske u spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje u narednom periodu.

Broj turskih državljana koji posećuju Republiku Srbiju. Takođe je uticao na uvođenje turske lire na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu olakšava se poslovanje turskim i domaćim kompanijama koje međusobno sarađuju, što će se povoljno odraziti na obim spoljnotrgovinske razmene.

Očekuje se da uvođenje turske lire podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Republike Srbije i Republike Turske – kažu u Narodnoj banci Srbije.

Turska lira će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni mjenjači mogu da kupuju i prodaju.

Takođe, turska lira će se uključiti i na listu deviza koje Narodna banka Srbije može da kupuje i prodaje na deviznom tržištu.

Turska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „turska lira“ sa slovnom oznakom TRY i numeričkom oznakom 949, saopštavaju u NBS.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net