Recent Posts

ANKARA: Turski crveni polumjesec, poslao prvu pomoć pogođenim Iračanima

ANKARA: Turski crveni polumjesec, poslao prvu pomoć pogođenim Iračanima

ANKARA: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Globus, Crna Hronika” 13. 11. 2017. 16: 32… Turski crveni polumjesec, poslao prvu pomoć pogođenim Iračanima…

Zemljotres jačine 7, 2 stepena po Richteru pogodio je sinoć Irak s epicentrom u blizini gradića Halepce, a Turski crveni polumjesec prva je humanitarna organizacija koja je stigla na teren.

Ekipe Turskog crvenog polumjeseca su prvo stigle u distrikt Derbenihan u pokrajini Suleymaniye, a riječ je o regiji koja je pretrpila najveću štetu od zemljotresa.

U tom distriktu zbog podrhtavanja tla srušeno je nekoliko zgrada i desetine kuća. Humanitarci Crvenog polumjeseca su dopremili osnovnu humanitarnu pomoć ugroženom stanovništvu, a potom počele vršiti i inspekciju kako bi tačno utvrdili šta je tim ljudima trenutno najpotrebnije.

Predstavnik Turskog crvenog polumjeseca Oguzhan Demir za medije je kazao da će na teren biti poslane i dodatne ekipe koje trenutno čekaju da im stigne dojava koju vrstu i u kojem obimu pomoć da pruže.

“Kao prva humanitarna ekipa koja je stigla na teren smo već počeli vršiti uviđaj stanja na terenu i razgovaramo sa stanovništvom. Dopremili smo i prvi šleper pomoći s dekama, hranom i drugim osnovnim potrepštinama. Bojali smo se da će šteta biti i veća zbog jačine potresa. Naše dodatne ekipe spremne čekaju i u Iraku i u Turskoj da se priključe akciji”, kazao je Demir.

Mještanin Taha Salih Muhammed kazao je da mu je u zemljotresu srušena dvospratna kuća.

“Bila je to kuća moje petočlane porodice. U trenucima potresa smo panično pobjegli iz kuće i tako smo i preživjeli. Kuća se nekoliko trenutaka kasnije jednostavno srušila. Žena i djeca su mi trenutno kod susjeda”, kazao je Muhammed.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net