Recent Posts

Vikendom, turski doručak najbolji na svijetu

Nađete li se ikad u Turskoj obavezno se raspitajte gdje ćete naći najbolji doručak. Doručkovat ćete poput sultana a može i kao kraljevi, sigurni smo u to…

Vikendom, turski doručak najbolji na svijetu

SARAJEVO: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Region, Recepti” 12. 11. 2017. 00: 22… Vikendom, turski doručak najbolji na svijetu…

Možda ali jutros ćete i saznati, zašto i kako se u nekim zemljama jede više “slatki doručak”, na primjer, marmelada i med na kruhu i voće. A negdje slani, na primjer sir i povrće. Negdje su važni proteini i jedu se jaja sa šunkom, dok su drugdje važniji ugljikohidrati i jede se cornflakes ili muesli.

U Turskoj se za doručak jede sve ovo, čak i više. Turski doručak uključuje: hljeb, maslac, marmeladu, med, masline, paradajiz, krastavce, sir, kajmak, jogurt, nareske, jaja (obično vrsta omleta s povrćem ili sa sudžukom) i čaj.

Da, sve ovo.

Naravno da se ovako ne stigne doručkovati svaki dan. Ali, vikendom doručak u turskimim porodicama traje satima. Doručkuje se kod kuće ili se ide u restorane koji su poznati upravo po svojim jutarnjim jelovnicima. A najbolji doručak poslužuje se u Istanbulu, koji je poznat po svojoj kulturi doručka. U gradu na Bosforu, postoji i cijela ulica u kojoj su samo restorani koji poslužuju doručak.

Osim što je važno da se za doručak posluže razne namirnice, važno je i da svaka od njih bude u više vrsta. Različite vrste hljeba i peciva poput bureka i pogače, različite masline (zelene, crne, pikantne), više vrsta sireva (uključujući i prženi sir). Poseban specijalitet je menemen: omlet s pirjanim lukom, rajčicama i paprikama. Naravno, tu je i još jedno jelo s jajima– jaja na oko sa suđukicama (sucuk na turskom).

Za slatku stranu svakog doručka zaduženi su med i marmelade koje se odlično kombiniraju sa sirevima i kajmakom (kaymak na turskom). Omiljen je i pekmez, koji nije marmelada kakvu mi znamo, nego se radi o ekstraktu grožđa pomiješanim s tahinijem odnosno pastom od sezama. Okus je pomalo orašast, kao neka neobična, voćna Nutella.

A, i ako oni koji bolje ne poznaju Tursku, uvijek povezuju s kafom, za doručak se poslužuje čaj, jaki crni čaj. Zapravo, turska riječ za doručak je ”kahvaltı” što znači ”prije kafe”.

Na kraju moramo zaključiti da nije čudno da je čuveni kuhar Anthony Bourdainsvoju emisiju o Istanbulu započeo upravo doručkom.

Nađete li se ikad u Turskoj obavezno se raspitajte gdje ćete naći najbolji doručak. Doručkovat ćete poput sultana a može i kao kraljevi, sigurni smo u to…

Vikendom, turski doručak najbolji na svijetu…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net