Recent Posts

TRAŽI SE “BUREK MAJSTOR”, PLAĆA 2.700 MARAKA

Traži se “burek majstor”, PLAĆA 2.750 maraka

PULA: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Region, Recepti” 11. 11. 2017. 09: 22….TRAŽI SE “BUREK MAJSTOR”, PLAĆA OKO 2.700 MARAKA

Jedan od regionalnih vlasnika i biznismena ili Pulski poslodavac I.T. Zeus objavio je oglas na internetskoj stranici Mojposao.net u kojem traži burek majstora – pekara, kojem nudi mjesečnu plaću u iznosu od 11.000 kuna, odnosno oko 2.750 maraka.

I.T. Zeus u oglasu je opisan kao “uspješna firma s dugogodišnjom tradicijom u pekarstvu” te traži da se posao obavlja “majstorski”, prenose hrvatski mediji.

Svom budućem zaposleniku nude posao na godinu, a s poslom može započeti odmah. Osim toga, poslodavac burek majstoru nudi pomoć pri smještaju ukoliko nije iz Pule.

Burek je specijalitet bosanske kuhinje preuzet iz turske kuhinje. To je pita od sitno sjeckanog ili mljevenog mesa, koje se s lukom i začinima mota u tanko razvučeno tijesto jufke.

Zavisno od načina pripreme, u Bosni se najčešće duge, umotane jufke savijaju u krug, zvrk, što odgovara okrugloj, plitkoj posudi (tepsija) u kojoj se peče.
Nekada se burek pekao ispod sača. Za pravougaonu posudu, pleh, slaže se u redove. Postoji i tzv. slagani burek, koji se spravlja tako da se jufke ne motaju, nego se manji komadi tijesta posuti mesom, slažu u slojeve.

Za Sarajevo i okolinu su specifični buredžici, u manje zvrkove smotani komadi, koji se počeni, posipaju smjesom pavlake i bijelog luka. Poslužuje se uz kiselo mlijeko ili jogurt. Mjesta gdje se mogu probati burek i pite zovu se buregdžinice i mogu se naći u gotovo svim mjestima BiH.

U susjednim zemljama slična jela zovu se gibanica i savijača, gdje se druge pite (krompiruša, sirnica, zeljanica, tikvenica, itd.) zovu isto burekom…

TRAŽI SE “BUREK MAJSTOR”, PLAĆA 2.700 MARAKA

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net