Recent Posts

Jutarnji pregled pisanja strane štampe o Turskoj ~ 02.11.2017

Jutarnji pregled pisanja strane štampe o Turskoj ~ 02.11.2017

ANKARA– objavljeno u kategoriji “Vijesti, Evropa, Magazin” 02. 11. 2017. 08: 22… Jutarnji pregled pisanja strane štampe o Turskoj ~ 02.11.2017…

Ruska novinska agencija Sputnjik u vijesti pod naslovom ¨Erdogan: Iz Londona do Kine će izgraditi željeznička pruga¨ prenosi da je predsjendik Erdogan na svečanosti otvaranja željezničke pruge Baku – Tbilisi – Kars u Baku-u izjavio:

“Doprinos ovog projekta našoj regiji neće biti samo ekonomski. Projekat će donijeti mir, sigurnost i društveno blagostanje. Pored transporta ljudi i robe doći će i do intenzivnijeg protoka informacija, a sve to skupa će doprinijeti razvoju naših zemalja”. Rekavši da ovaj projekat posjeduje kapacitet prevoza milion putnika i 6,5 miliona tona transporta tereta, Erdogan je kazao:

¨Kapacitet ove željeznice će se do 2030. godine povećati na 3 miliona putnika i 17 miliona tona transporta tereta¨.

Gruzijski Inter Press News u vijesti pod naslovom ¨Binali Yildirim se zahvalio Giorgiu Kvirikašviliju na doprinosu povodom uspješne realizacije projekta željeznice Baku – Tbilisi – Kars¨ je prenio da je premijer Turske Binali Yildirim telefonom razgovorao sa gruzijskim kolegom Giorgiom Kvirikašvilijem te mu se zahvalio na doprinosu koji je pružio povodom uspješne realizacije željezničkog projekta Baku – Tbilisi – Kars. Iz izvora gruzijske vlade se navodi da je gruzijski premijer Yildirimu kazao da je dao veliki doprinos modernizaciji saobraćajnog sektora Turske.

Britanska novinska agencija Reuters u vijesti pod naslovom ¨Rusija vjeruje da će Turska situaciju u Idlibu pretvoriti u stabilnu i prosperitetnu¨ prenosi da je ruski predsjednik Vladimir Putin specijalnom predstavniku za Siriju, Aleksandru Lavrentijevu rekao da vjeruje da će Turska, situaciju u Idlibu pretvoriti u stabilnu i prosperitetnu. Aleksandar Lavrentijev, koji se nalazi na čelu ruske delegacije koja učestvuje na sastancima o Siriji u Astani je izjavio:

¨U ovoj regiji je napetost na jako visokom nivou. Sve radikalne grupe i dalje predstavljaju veliku prijetnju. Naši turski partneri će učiniti sve što je potrebno u ovoj regiji i vjerujemo da će toj regiji donijeti stabilnost¨.

Iranska novinska agencija Fars u vijesti pod naslovom ¨Trgovinski obim između Ankare i Aškabata će se povećati na 3 milijarde dolara¨ prenosi da je ambasador Turske u Aškabatu, Mustafa Kapucu izjavio da će se trgovinski obim Turske i Turkmenistana u najskorije vrijeme povećati na 2,5-3 milijarde dolara. Kapucu je na prijemu koji je organizovan povodom 29. oktobra, Dana Republike Turske, izjavio:

¨Turci, koji Turkmenistan smatraju zemljom svojih predaka, odlučni su povodom intenzivnijeg djelovanja u ovoj zemlji¨.

Kapucu je kazao da je ovo ¨jedan narod, dvije države¨ i time ukazao na zajedničku historiju, kulturu, vjeru i tradiciju dva naroda…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net