Recent Posts

TERORIZAM NA MENHETNU: Kombi vozilom uletio među pješake, puno mrtvih, poruka ISIL-a

TERORIZAM NA MENHETNU: Kombi vozilom uletio među pješake, puno mrtvih, poruka ISIL-a

New York Manhattan– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet- Crna Hronika ” 01. 11. 2017. 09: 52…TERORIZAM NA MENHETNU: Kombi vozilom uletio među pješake, puno mrtvih, poruka ISIL-a… Vozač (29) iznajmljenog kamioneta firme “Houm Dipo” oko 15 časova po lokalnom vremenu iz još nepoznatih razloga uletio na biciklističku stazu na Menhetnu i tom prilikom usmrtio najmanje osam osoba, dok je njih 12 povređeno. Navodno je pronađena poruka u kombiju i vlasti sumnjaju na teroristički napad u režiji ISIL-a…

Na terenu je veliki broj pripadnika policije i specijalnih jedinica, kao i službenika Federalne službe bezbednosti (FBI). Iz kompanije “Houm dipo” je potvrđeno da je u napadu korišćeno njihovo vozilo, ali su napomenuli da sarađuju sa policijom i da zbog toga u ovom trenutku ne mogu da daju više podataka.

Prema nezvaničnim informacijama, napad je izvršio Sajfulo Habibulaevič Saipov (29) koji se iz Uzbekistana 2010. godine doselio u Tampu na Floridi.

Američki “En- Bi- Si Njujork” prvi je prenio te navode pozivajući se na “nekoliko visokopozicioniranih zvaničnika”. Istražitelji, navodno, ispituju i mogućnost da je živeo u Nju Džersiju iako ima vozačku dozvolu izdatu u Tampi.

Prethodno su mediji objavili dvije verzije događaja. Jedan svedok je za “Ej- Bi- Si 7” saopštio da da je muškarac kamionetom prešao na biciklističku stazu kod autoputa i pregazio nekoliko osoba, potom udario u školski autobus kod ulica Čambers i Zapadne, nakon čega kombi više nije bio u voznom stanju, pa je napadač izašao i počeo da puca.

Druga verzija bila je da je napadač odmah zapucao, ali je naknadno potvrđeno da su pucali samo pripadnici policije i da je napadač jedina osoba ranjena vatrenim oružjem, dok su sve ostale povrede nastale nakon što je kombijem uletio na stazu.

Prema navodima, svi povređeni prvu pomoć su dobili na licu mesta, nakon čega su odvezeni u najbliže bolnice. Napadač je takođe privremeno hospitalizovan nakon što je ranjen. Na osnovu jednih izvora povreda koju je zadobio je u predelu noge, dok drugi tvrde da ga je unifirmisani policajac metkom iz pištolja ranio u stomak.

Policija je saopštila da je privedena jedna osoba koja je, nakon što je uletevši na biciklističku stazu “usmrtila i povredila više osoba”, udarila u drugo vozilo, školski autobus, a potom izašla iz kamioneta noseći imitaciju oružja, kao i da je onda policajac zapucao ranivši napadača u stomak. Oni su napomenuli da je 12 povređenih osoba zadobilo teže povrede koje nisu opasne po život…

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio i guverner Endru Kumo izašli su na lice mesta. Predsednik SAD Donald Tramp je informisan o napadu, saopštili su zvaničnici, a njegova supruga Melanija Tramp kratko je objavila na Tviteru: “Slama mi se srce za Njujork danas. Mislimo i molimo se dok pratimo situaciju”.

Nešto kasnije oglasio se i Tramp na toj društvenoj mreži: “U Nujorku izgleda kao još jedan napad bolesne i poremećene osobe. Policija pomno prati dešavanja. Ne u SAD”, pa je potom dodao: “Moje misli, saučešća i molitve stradalima u terorističkom napadu u Njujorku i njihovim porodicama. Bog i vaša zemlja su uz vas”.

Tramp je time sinoćnji napad direktno povezao sa terorizmom, iako su brojni zvaničnici prethodno odbijali to da urade smatrajući da je u pitanju “usamljeni incident”.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net