Recent Posts

Dnevni pregled pisanja turske štampe~ 31.10.2017

Dnevni pregled pisanja turske štampe~ 31.10.2017

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Magazin- Zanimljivosti” 31. 09. 2017. 09: 22Dnevni pregled pisanja turske štampe~ 31.10.2017…

Dnevni pregled pisanja, lista SABAH u vijesti pod naslovom „Zajednički uspjeh tri zemlje ujedinjenim snagama“ prenosi da je jučer sa ceremonijom u glavnom gradu Azerbejdžana otvorena željeznica Baku-Tbilisi-Kars.

Predsjednik republike R.T.Erdogan je kazao da će željeznica između glavnog grada Azerbejdžana preko Gruzije do turskog grada Kars imati višestrane koristi, ne samo one ekonomske.

“Doprinos ovog projekta našoj regiji neće biti samo ekonomski. Projekat će donijeti mir, sigurnost i društveno blagostanje. Pored transporta ljudi i robe doći će i do intenzivnijeg protoka informacija, a sve to skupa će doprinijeti razvoju naših zemalja”, rekao je Erdogan.

Dnevni pregled pisanja, lista Hurriyet u vijesti pod naslovom „Privodi se kraju veliki projekat“ piše da je generalni direktor projekta Transanadolijskog plinovoda TANAP-a Saltuk Duzyol kazao da je okončano 93 posto izgradnje plinovoda TANAP, koji počev od granice sa Gruzijom se proteže do Eskišehira u dužini od 1350 kilometara.

„Od početka naredne godine počinjemo sa punjenjem plinovoda iz Gruzije. Nakon okončavanja svih potrebnih testova u Junu 2018 godine plinovod će početi da radi punim kapacitetom“, kazao je Saltuk.

Dnevni pregled pisanja, lista Haber Turk u vijesti pod naslovom „Tunel Zigana će biti najduži drugi tunel u svijetu i najduži u Evropi“ prenosi da se nastavljaju radovi na izgradnji tunela Zigana koji se nalazi na putu između Trabzona i Gumušhane, a koji će biti od velike važnosti za povezivanje istočne crnomorske regije i Kavkaza sa Bliskim istokom i Iranom. Tunel Zigana će nakon završetka biti najduži drugi tunel u svijetu i najduži u Evropi. Do sada je iskopana dužina tunela u oba pravca u dužini od 8807 metara.

Dnevni pregled pisanja, lista Yeni Šafak u vijesti pod naslovom „Turska šampiona u grčkorimskom i slobodnom stilu u muškoj kategoriji“ piše da je reprezentacija Turske na 3. Međunarodnom balkanskom omladinskom takmičenju u hrvanju koje se održava u Bursi postala šampion Balkana u grčkorimskom i slobodnom stilu u muškoj kategoriji.

Na takmičenju je učestvovalo 160 sportista iz svih balkanskih zemalja.

Drugo i treće mjesto pripalo je Rumuniji i Bugarskoj u slobodnom stilu, dok je u grčkorimskom stilu drugo mjesto pripalo Bugarskoj, a treće Rumuniji.

Turska reprezentacija je osvojila i drugo mjesto u ženskoj kategoriji…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net