Recent Posts

SCENARIJI KATALONSKOG HAOSA:Vojska na ulicama, novi izbori ili KRAH AUTONOMIJE

SCENARIJI KATALONSKOG HAOSA: Vojska na ulicama, novi izbori ili KRAH AUTONOMIJE

MADRID, BARCELONA: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Evropa, Magazin” 29. 09. 2017. 08: 12- SCENARIJI KATALONSKOG HAOSA:Vojska na ulicama, novi izbori ili KRAH AUTONOMIJE… u konačnici su poslanici regionalnog katalonskog parlamenta izglasali početak ustavnog procesa odvajanja od Španije, a zatim su tajnim glasanjem podržali otcepljenje, što je hiljade građana euforično proslavilo na ulicama Barselone.

Za otcepljenje je glasalo 70 katalonskih poslanika, dok je 10 bilo protiv uz dva nevažeća glasa, preneli su tamošnji mediji. Ali, veliko slavlje moglo bi brzo da splasne jer se samo nekoliko minuta kasnije oglasio španski premijer koji je pozvao sve Špance da ostanu mirni i najavio da će “vladavina zakona ponovo biti vraćena u Kataloniju”.

Tako da bi nanovo tenzije mogu da se rasplamsaju, ali je pitanje koliko su realne šanse Katalonije da postigne punu nezavisnost. Kako će se dalje odvijati kriza na Pirinejskom poluotoku gledaćemo u narednim danima, ali o pojedinim scenarijima se uveliko govori kao, manje ili više vjerovatnim.

Bogatoj španskoj regiji prijeti da izgubi i ono autonomije koje je do sada imala. Španska vlada je u subotu već odlučila da djelimično primeni član 155 i raspusti regionalnu vladu do narednih izbora. Iako je premijer Marijano Rahoj naglasio da Madrid tim potezom ne ukida autonomiju Kataloniji, sve se dodatno zaoštrilo nakon su katalonski političari odlučili da ipak izglasaju nezavisnost, nakon čega je usledio brz i odlučan odgovor Madrida. Nezavisnost je ukinuta, a Rahoj je ovlašćenja šefa Vlade Katalonije predao potpredsjednici Soraji Santos de Santamariji, koja je postala nova predsednica Katalonije. Karles Pudždemon je smijenjen.

Centralna vlada u Madridu pokušaće u narednim danima da obuzda Kataloniju na svaki načln, a Madridu bi mogla da posluži i kao primer za druge jer bi još nekoliko regiona, poput Baskije, moglo bi da dođe na ideju da traži viši stepen autonomije.

Ipak, iako je nezavisnost trenutno ukinuta, ukoliko Španija uspostavi kontrolu u Kataloniji, a na novim izborima na vlast dođu struje lojalne Madridu, moguće je da će im pojedine pogodnosti biti vraćene, možda i na status od prije referenduma.

Brojni analitičari ukazuju i na činjenicu da Španija ima modernu vojsku dok Katalonija nema ništa što bi tome moglo da se suprotstavi. Uz to bi takav vid intervencije vjerovatno brzo slomio otpor katalonskih separatista…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net