Recent Posts

Doručak na Bosforu:„Jedan simit, jedan sir i jedan čaj“

Doručak na Bosforu:„Jedan simit, jedan sir i jedan čaj“

ISTANBUL: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Region, Magazin, Recepti” 29. 09. 2017. 08: 12-Doručak na Bosforu:„Jedan simit, jedan sir i jedan čaj“… U Turskoj doručak znači dobar razlog da ustanete iz kreveta i započnete dan. Najčešće ćete ujutru u Istanbulu čuti Jedan simit, jedan sir i jedan čaj“, jer za hiljade studenata, đaka i sve one koji žure na posao ovo je najčešći doručak.

Simit, kako se to po tradiciji kaže, to je pecivo posuto hrskavim susamom i naći ćete ga na svakom koraku: od uličnih prodavaca do različitih prodavnica ili restorana koji služe doručak. Sir koji se jede za doručak sličan je našem feta siru, ali se razlikuje od regije do regije.

Doručak se na turskom kaže kahvaltı“, što u prevodu znači prije kafe“. Iako uz Tursku najčešće vezujemo kafu, ovde se doručak služi prije kafe, a čaj je neizostavni napitak.

Doručak na Bosrotu znači i okupljanje porodice i tada doručak postaje prava gozba sa svežim povrćem, paradajzom, krastavcem, maslinama, uz svež mirisni hleb, puter i jaja koja se mogu pripremiti i sa sudžukom. Sudžuk je sušena kao i kod nas od goveđeg mesa sa začinima poput bibera, bijelog luka i paprike.

Menemen“ je još jedan vrlo ukusan i zdrav doručak u Turskoj, a priprema se sa jajima i svežim prodinstanim povrćem poput paradajza, paprike i luka sa malo začina. Tajna dobrog menemena je da sve ostane kremasto i mekano i da se lahko može naneti na hleb i tako pojesti.

U tako prostranoj i raznolikoj državi koja danas slavi svoj 94. rođendan normalno je da doručak u svakoj regiji ima po neku specifičnost. Na sjeveru, u selima Egejske obale, obavezno je maslinovo ulje uz paradajz, krastavac i masline, a u Gaziantepu ćete naći tijesto punjeno sirom i pistaćima, dok na istoku Turske u Vanu i okolini doručak podrazumeva vrste sireva i meda autentične za to podneblje.

Istanbul, iako Megapolis i svjetska metropola, sačuvao je mnogo od tradicionalnog, pa čak i kad je u pitanju doručak, tako da mnogi stanovnici Istanbula nedeljom odlaze na pijacu (pazar) kako bi kupili sveže povrće, sir i med koji se donosi iz okolnih sela.

Kako savršen dan počinje savršenim doručkom, nemojte zaboraviti da je doručak u Turskoj tradicionalno zdrav i ukusan i predstavlja savršen trenutak porodičnog okupljanja.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net