Recent Posts

Turska, ukinula zimsko računanje vremena, a Vi pomjeriti vaše kazaljke na sat unazad

Turska, ukinula zimsko računanje vremena, a Vi pomjeriti vaše kazaljke na sat unazad

ISTANBUL, SARAJEVO: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Evropa, Tehnologija” 28. 09. 2017. 09: 52- Turska, ukinula zimsko računanje vremena, a Vi pomjeriti kazaljke na sat unazad… Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, 29. oktobra, pomjeranjem kazaljki na časovnicima za jedan čas unazad.

Republika Turska od prošle godine je uvela stalno ljetno računanje vremena i za razliku od ranijih godina neće primjenjivati vraćanje kazaljki na satovima u skladu sa zimskim računanjem.

Uz pomicanje kazaljke stižu i vrlo važna upozorenja za vozače… za zimskog računanja vremena vozači moraju i za vrijeme vožnje danju na svojim vozilima upaliti dnevna, odnosno kratka svjetla.

U nedjelju u 3.00 časa, časovnike treba pomjeriti jedan sat unazad tako da se vrijeme u 3.00 časa računa kao 2.00.

Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u martu, kada počinje ljetno računanje vremena.

Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energija, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih časova “premiješta”” na večernje.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak ljetnog računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u oktobru.

Pomjeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Od 1995. godine satovi su pomjerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a prije 11 godina donijet je novi zakon kojim je ljetnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Ljetno računanje vremena završava tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata ujutro računa kao 2 sata.

Zimsko računanje vremena trajat će do posljednjeg vikenda u m artu iduće godine.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net