Recent Posts

Rasim Ljajić: Turska opredelila pola milijarde za naše puteve…

Rasim Ljajić: Turska opredelila pola milijarde za naše puteve…

BEOGRAD- ANKARA: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Region, Putovanja ” 27. 09. 2017. 08: 52- Rasim Ljajić: Turska opredelila pola milijarde za naše puteve… Ministar Ljajić je rekao da se trnutno traži model finansiranja i da će se videti da li će kredite dobijati turske građevinske firme ili će to biti neka druga vrsta kredita pod povoljnijim kamatnim stopama…

Turska je opredelila oko 500 miliona evra za finansiranje izgradnje infrastrukture u Srbiji i sada se traži model tog finansiranja, izjavio je ministar Rasim Ljajić, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije.

“Da li će kredite dobijati turske građevinske firme koje će učestvovati na tenderima kod nas za izgradnju puteva ili će to biti neka druga vrsta kredita pod povoljnijim kamatnim stopama, to ne mogu sada da kažem, ali će izgradnja infrastrukture svakako biti jedan od prioriteta”, rekao je Ljajić.

Tokom novembra očekuje posjetu predstavnika turske Eksim banke, gdje bi se isključivo razgovaralo o visini kamatnih stopa, dodao je Ljajić, odgovarajući da pitanja poslanika Muamera Zukorlića u vezi sa izgradnjom putne infrastrukture…

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, odgovarajući na isto pitanje, rekla je da se u poslednje tri godine u saobraćaj uložena značajna sredstva.

Kako je navela, u opštini Novi Pazar 2015. godine u redovno održavanje putne infrastrukture uloženo je 82 miliona dinara, 2016. – 110 miliona, a 2017. – 210 miliona.

„Mi smo zadužili 400 miliona eura- 300 miliona iz kredita SB, EIB i EBRD i 100 miliona eura iz državnog budžeta da bismo rehabilitovali 1.000 kilometara puteva. Napravili smo plan za pet godina koji su to putevi, probali smo da obuhvatimo najkritičnije i 250 km puteva u tom dijelu Srbije je u rasporedu da se rehabilituje 2018. i 2019. Godine“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da se tokom posjete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana razgovaralo o kamatnim stopama i da je za nas neprihvatljivo da one bude u visini od 6,5 ili 5,5 odsto.

„Imamo obećanje da je kamatna stopa ispod 2,5 odsto, to ćemo sačekati. Čekamo pregovore i očekujem da ćemo kao država moći da garantujemo kredit za dalje ulaganje u puteve“, rekla je Mihajlović.

Kad je riječ o izgradnji gasovoda u tom dijelu zemlje, o čemu je Zukorlić takođe upitao, ministar rudarstva Aleksandar Antić istakao je da je projekat izgradnje gasovoda „Aleksandrovac- Tutin“ jedan od najznačajnijih projekata u oblasti gasne infrastrukture, te da očekuje da on bude izgrađen do početka 2020. godine.

Antić je naveo da je projekat vredan 48 miliona eura, a obezbjediće snadbjevanje gasom Kopanoku, Raški, Novom Pazaru, Tutinu.

Kako je rekao, finansiranje za početne aktivnosti je obezbjeđeno, a nosilac tog projekta je Srbijagas.

„U budžetu za 2017. je bila predviđena cifra za garanciju, to će biti u budžetu za 2018. godinu. Očekujemo da će početi građevinski radovi u julu ili avgustu 2018, ugovori su već potpisani, projetkovanje je u toku. Po dinamici trebalo bi da bude završen do kraja 2019. godine, ali ne volim da licitiram sa rokovima, prije bih rekao da će biti gotov početkom 2020. godine“, rekao je Antić.

On je kazao da je doneta odluka o izradi prostornog plana područja posebne namjene, koji se sada nalazi na ranom javnom uvidu od 30 dana…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net