Recent Posts

HAOS: Na Sahat kulu u Podgorici ponovo vraćen krst

HAOS: Na Sahat kulu u Podgorici ponovo vraćen krst

PODGORICA: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Region” 27. 09. 2017. 16: 52- HAOS: Na Sahat kulu u Podgorici ponovo vraćen krst…Na vrh podgoričke Sahat kule jutros je ponovo vraćen metalni krst, koji je bio skinut za vrijeme rekonstrukcije ovog objekta. Iz Islamske zajednice u Crnoj Gori, koja je bila protiv vraćanja krsta, saopćeno je da ovakav čin podsjeća na “klerofašizam”…

Rekonstrukciju Sahat kule i Trga Bećir- bega Osmanagića u Podgorici finansirala je Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) sa oko pola miliona eura.

Vraćanje krsta na Sahat kulu izazvalo je burne reakcije Islamske zajednice i predstavnika više bošnjačkih udruženja, koji su saopćavali da krst ne treba da stoji na Sahat kuli. Brojni historičari i predstavnici akademske zajednice također su u svojim reagovanjima tražili od nadležnih da krst ne bude vraćen na vrh Sahat kule.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara kazali su ranije da je simbol Sahat kule skinut privremeno i da će nakon restauracije biti vraćen.

Gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem i njegovim zamjenikom Časlavom Vešovićem ranije su javno obećale da će krst biti vraćen na Sahat kulu, što se i dogodilo jutros.

Mitropolija Crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve također je u više navrata zahtijevala vraćanje krsta na Sahat kulu.

Iz Islamke zajednice u Crnoj Gori jutros nisu krili razočaranje ovakvom odlukom vlasti Podgorice.

Glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović kazao je u izjavi za AA da su muslimani Podgorice, ali i svi dobronamjerni ljudi u Crnoj Gori, kao i građanska Crna Gora razočarani.

– Tim prije što lokalne vlasti nisu postupile prema struci niti prema ugovorima koje su potpisali sa Turskom Agencijom za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Na djelu je po svemu sudeći argument sile, a ne sila argumenta. Bahato ponašanje lokalnih vlasti itekako podsjeća na jedan klerofašizam, koji se polako revitalizuje u Hrvatskoj, Srbiji, a evo smo svjedoci i u Crnoj Gori – kaže Redžematović.

On ističe da će sada sačekati Zakon o restituciji.

– S obzirom na to da je to oduzeti vakuf Islamske zajednice, pravno- formalno mi nismo titulari vakufa. Sačekat ćemo zakon o restituciji koji je Vlada najavila na zadnjoj sjednici. Nakon toga moguće je opet pokretanje tog pitanja, odnosno vraćanje u autentičan oblik Sahat kule – ističe Redžematović.

Sahat kula sagrađena je 1667. godine. Vakuf je Mehmet paše Osmanagića. Metalni krst na Sahat kuli postavljen je krajem 19. vijeka.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net