Recent Posts

ANKARA: Jutarnje vijesti stranih medija o Turskoj

ANKARA: Jutarnje vijesti stranih medija o Turskoj

ANKARA: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Region,Magazin” 27. 09. 2017. 06: 52-ANKARA: Jutarnje vijesti stranih medija o Turskoj…

Strana štampa Američka novinska agencija Asosijetet Press je prenio da je Predsjednik Republike Turske i šef Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Redžep Tajip Erdogan poručio u Ankari kako su ciljevi akcije u sirijskom gradu Idlibu u značajnoj mjeri ispunjeni. “Ciljevi akcije u Idlibu su u velikoj mjeri ispunjeni. U narednom periodu pred nama je tema Afrina. Tu nećemo praviti bilo kakve ustupke”, poručio je Erdogan.

Uputivši signale da se svakoga trenutka može ući u Afrin, regiju koja se nalazi pod kontrolom PYD/YPG-a, podružnice separatističke terorističke organizacije PKK u Siriji, predsjednik Erdogan je ovom prilikom analizirao transgranične operacije koje se vode na sjeveru Sirije i dodao: ¨Jedno veče iznenada možemo ući, jedno veče iznenada možemo gađati¨. Erdogan je rekao da je PYD, uz podršku SAD-a, preuzeo kontrolu nad Rakkom i da su nakon toga po gradu okačane posteri navodnog lidera i dodao: ¨SAD, kako ćeš objasniti da su širom Rakke okačeni posteri separatističkog vođe? Mi govorimo uz argumente. SAD sa preko 3500 kamiona prenosi oružje terorističkoj organizaciji. Znamo gdje je skladišteno to oružje, sve nam je poznato¨.

Grčki „Elefteros“ je prenio vijest u vezi posjete Grčkog ministra vanjskih poslova Kočiasa Turskoj, u kojoj se ističe da je Grčki šef diplomacije obavio razgovore turskim kolegom Čavušogluom i predsjednikom Erdoganom. U vijesti se prenosi da je u junu mjesecu premijer Jildirim obavio posjetu Grčkoj.

Iranski internet portal Parstodaj je prenio da je predsjednik Erdogan u predsjedničkoj palati na Beštepeu primio katarskog ministra vanjskih poslova Muhameda bin Abdurahmana el Sanija.

U vijesti se ističe da daje katarski šef diplomacije obavio i razgovore sa sa turskim kolegom Čavušogluom,  i kako se ističe,  glavni razgovori su vođeni u vezi razvoja bilateralnih odnosa. Također se dodaje da je u isto vrijeme održan i sastanka Visokog vijeća strateške suradnje dvije zemlje.

 Ruski list Nevazisimaja je prenijala da je ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio da je gasovod „Turski tok“ došao do 370 km  svoje gradnje i da se očekuje da uskoro gasovod početkom sa gradnjom na kopnu. Očekuje se da će gasovod „Turski tok“, biti okončan do 2019 godine.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net