Recent Posts

ŠENGENSKE KARTICE, NOVE VIZE:Prava istina o novim pravilima EU

ŠENGENSKE KARTICE, NOVE VIZE: Prava istina o novim pravilima EU

SARAJEVO: objavljeno u kategoriji “Vijesti,Globus,Magazin” 26. 09. 2017. 05: 22- ŠENGENSKE KARTICE NOVE VIZE: Prava istina o novim pravilima EU… Građanima BiH, Srbije, Crne Gore, jer ne treba da brinu da će im putovanje u šengen zonu biti otežano uvođenjem novog sistema za putnike, poručuju iz Brisela…

Uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), predlog Evropske komisije koji postoji još od 2016, prošle nedelje je potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE), a da bi stupio na snagu još čeka na usvajanje nadležnih tijela Evropskog parlamenta i Saveta ministara EU.

Ova vijest uznemirila je prošle nedelje građane  Balkana koji su pomislili da će nadalje za njih važiti posebna pravila putovanja, kao i da će im odlazak preko granice biti znatno otežan.

Šta je ETIAS?

Ipak, iz Odbora za građanske slobode EU poručuju da mjesta panici nema i da će nova procedura umnogome olakšati i ubrzati birokratiju koja ih inače čeka na graničnim prelazima. Radi se o sistemu koji će se primenjivati na stanovnike država van EU koji mogu da putuju bez viza.

– Prvo, moramo da naglasimo da se ne radi ni o kakvim vizama. ETIAS nije viza. Putnicima koji inače putuju bez viza u šengenski prostor, ta mogućnost nikako neće biti uskraćena i ETIAS to neće promjeniti. Radi se o lakšem, jeftinijem, bržem i pristupačnijem sistemu provjere putnika koji će u 95 odsto slučajeva rezultirati pozitivnim odgovorom u roku od nekoliko minuta. U pitanju je mali, ali neophodan, proceduralni korak koji će svim putnicima koji putuju bez vize omogućiti da izbjegnu birokratiju i kašnjenja prilikom predstavljanja na granicama. Dakle, ETIAS ne samo da će poštovati bezvizni status već će i olakšati prelazak spoljne šengenske granice za državljanje trećih zemalja- kažu iz Odbora za građanske slobode.

Oni poručuju da će sistem spriječiti ilegalne imigracije, da će poboljšati granične kontrole, uštedeti vrijeme putnicima, kao i da će predstavljati korisno sredstvo u borbi protiv kriminala i terorizma.

Kako se popunjava?

Kako dalje naglašavaju, da bi se popunio ETIAS formular nije neophodan odlazak u konzulat, ne postoji podnošenje prijava, nema biometrijske registracije, a prikuplja se “značajno manji broj informacija” nego u slučaju postupka podnošenja zahtjeva za izdavanje vize.

 Primera radi, trenutna procedura izdavanja šengenske vize može trajati do 15 dana, a u nekim slučajevima i 30, pa i 60. ETIAS formular se popunjava onlajn (preko interneta). Popunjavanje traje oko 10 minuta, a u 95 odsto slučajeva pozitivan odgovor stiže odmah. Takva dozvola važiće narednih pet godina sa neograničenim ulaskom u šengenski prostor- dodaju.

Prijava se vrši samo jednom, a putuje se neograničen broj puta.

Koje informacije će se tražiti od nas?

Iz LIBE naglašavaju da će formular sadržati niz “bazičnih pitanja” o putnicima, kako kažu, znatno manje nego kad recimo tražite vizu za SAD. Putnici stariji od 18 godina će takođe morati da plate taksu u iznosu od 10 eura (sa mogućnošću oslobađanja od plaćanja za osobe mlađe od 18 godina, starije od 60 godina, članove porodica državljana EU i studente i istraživače koji putuju u akademske svrhe).

Primer zahteva:

  • Lični podaci (ime i prezime, datum i mjesto rođenja, pol, nacionalnost…)
  • Putna isprava (podaci pasoša)
  • U koju državu prvo ulazite
  • Razlog putovanja
  • Sigurnosna pitanja koja se tiču javnog zdravlja
  • Kriminalna pozadina (da li ste bili osuđivani, posedujete li kriminalni dosije)
  • Da li ste se oglušili o zabranu ulaska u neku EU zemlju ili odbili da izađete.

Nakon popunjavanja formulara, vrši se automatska provjera identiteta i pasoša, a odgovori se uzimaju u razmatranje i vrši se skeniranje (da li se nalazite na Interpolovoj/ EURODAC/ ERICS… potjernici).

Šta ako me odbiju?

Svako koga odbiju, dobiće razloge za to, a imaće i rok od dvije nedelje da podnese žalbu.

“Ne targetiramo ljude sa Balkana”

Iz LIBE naglašavaju da uvođenje novog sistema nema nikakve veze sa targetiranjem ljudi sa Balkana već da se on odnosi na više od 60 zemalja svijeta čijim stanovnicima je omoguićeno bezvizno putovanje u zemlje EU, uključujući SAD i Kanadu…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net