Recent Posts

SARAJEVO, Akcija Trebević: Sjećanje na ubijene policajace 1993

SARAJEVO, Akcija Trebević: Sjećanje na ubijene policajace 1993

SARAJEVO: objavljeno u kategoriji “Vijesti, Region,Magazin, Priča” 26. 09. 2017. 13: 42-SARAJEVO, Akcija Trebević: Sjećanje na ubijene policajace 1993… Prije 24 godine 26. oktobra u Sarajevu je izvedena akcija Trebević, kako bi se Armija RBiH obračunala sa kriminalom unutar vlastitih redova…

Akcija je izvedena po naredbi predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića i označena je kao najveća vojno- policijska akcija kojoj je cilj bio uspostava reda i vraćanje odmetnutih vojnih grupa u sistem.

U pokušaju da uhapse odmetnutog komandanta 10. brdske brigade Mušana Topalovića Cacu, devet mladih policajaca izgubilo je živote. Njihov zadatak je bio da uhapse Cacu. Prilikom hapšenja ubijeni su, a njihova tijela poslije su pronađena unakažena. Prema zvaničnoj verziji, Caco je ubijen dan poslije prilikom pokušaja bijega.

Akcija Trebević  pretvorila se u tragediju u kojoj su ubijeni Admir Hebib (1969), Izet Karšić (1959), Kemal Kojić (1960), Dragan Miljanović (1967), Slaven Markešić (1965), Srđan Bosiljčić (1963), Elvir Šovšić (1974), Hamid Humić (1959) i Jasmin Čamdžija (1968).

Ukopani su u Velikom parku u Sarajevu, a danas su im počast odali članovi njihovih porodica, Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH, koje je predvodio ministar Aljoša Čampara, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i saborci.

Avdo Hebib, nekadašnji visoki policijski dužnosnik MUP-a RBiH, čiji je sin Admir imao 23 godine kada je ubijen u akciji, samo 20 dana nakon što se oženio, kazao je da je akcija Trebević završila velikim zločinom.

– Nažalost, naše civilne i vojne institucije u gradu nisu bile u stanju da kontrolišu ovu akciju. Bilo je mnogo diletantskog odnosa i od komande i do pojedinaca koji su ovaj rat zloupotrijebili u svojim zločinačkim i kriminalnim namjerama. Saborci dolaze u Veliki park da obilježe taj dan. Predstavnika ostalih nivoa vlasti ovdje u Velikom parku nema – kazao je Hebib.

Raziji, supruzi Kemala Kojića, svake godine sve je teže kada sa djecom dođe u Veliki park da prouči Fatihu svome mužu.

– Kada se god nađem kraj njegovog mezara, sjećanja me vraćaju na dan kada je moj Kemal ubijen. Lično mislim da pravda nije zadovoljena, niti će ikada biti. Nama je i dalje živjeti s ponosom, bez obzira na to što smo razočarani jer je stavljena tačka na predmet koji je trebao biti procesuiran u cijelosti.

Kada vidim ljude koji dođu ovdje na godišnjicu, bude mi bar malo lakše, jer vidim, nisu ih zaboravili. Hvala ljudima koji ne zaboravljaju, ali žalim što se kompletan grad ne okupi na ovakvim mjestima, jer ovo što nam se desilo nikada ne smijemo zaboraviti – kazala je Razija Kojić.

Ovo je jedna od lokacija gdje ćemo danas položiti cvijeće, rekao je Čampara, dodajući da će se cvijeće položiti i na groblju Sveti Marko i na groblju Bare.

– Državni vojni vrh odlučio je da se u okviru svojih jedinica raskrsti sa kriminalom. Ovi ljudi koji su sahranjeni u Velikom parku simboliziraju multietnički karakter odbrane Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva koji su mučki ubijeni, pa im sa posebnim pijetetom odajemo počast – kazao je Čampara.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net