Recent Posts

PARIZ: Francuzi, jesu li, ili nisu, zabranili ime Džihad

PARIZ: Francuzi, jesu li, ili nisu, zabranili ime Džihad

PARIZ- Toulous: objavljeno u kategoriji “Vijestin Region,Crna Hronika” 25. 09. 2017. 07: 22-PARIZ: Francuzi, jesu li, ili nisu, zabranili ime Džihad… Prema statističkim podacima, između 2006. i 2015. godine u Francuskoj je ime Jihad ili Djihad dobilo 289 dječaka…

Jedna porodica na jugu Francuske uskoro će saznati da li njihovoj bebi mogu dati ime “Džihad” pošto će se o tom pitanju izjasniti sud, javila je danas agencija AFP.

Porodice u Francuskoj sada mogu slobodno da biraju imena za djecu, a do 1993. godine su morali da odaberu sa odobrene liste.

Vijećnici u francuskom gradu Toulouseu nisu prihvatili prijedlog francuskog para koji je sina želio nazvati imenom Jihad, odnosno Džihad.

Iz matičnog ureda roditelje su uputili u Ured lokalnog tužioca uz objašnjenje da bi takvo ime moglo u velikoj mjeri štetiti samom djetetu.

Francuski zakon nalaže da se u ovakvim slučajevima uključi porodični sud koji donosi odluku u najboljem interesu djeteta.

Sud u Toulouseu sada se treba izjasniti o tome da li djetetu, rođenom u avgustu, roditelji mogu dati ime Jihad.

Roditeljima se navodno predlaže odabir drugog imena, a ako ga roditelji odbiju, sudije onda biraju ime djetetu.

Inače, riječ Jihad (Džihad) na arapskom označava “borbu”, odnosno svaku vrstu napora kako bi se postigao određeni cilj. Ime Jihad je relativno često u brojnim arapskim zemljama i nema političkih konotacija.

Prema statističkim podacima, između 2006. i 2015. godine u Francuskoj je ime Jihad ili Djihad dobilo 289 dječaka.

U Francuskoj od 1992. godine matičari ne mogu zabraniti roditeljima da prijave dijete pod imenom koje oni odaberu. Ipak, gradske vlasti imaju mogućnost da se u cilju zabrane nekog imena obrate tužilaštvu, ali su takvi postupci vrlo rijetki.

Prije četiri godine jedna majka je punila naslovne strane pošto je sina po imenu Džihad poslala u školu u majci s natpisima “Ja sam bomba” i “Džihad, rođen 11. septembra”.

Majka, koja je u to vreme imala 35 godina, osuđena je na uslovnu zatvorsku kaznu zbog veličanja terorizma…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net