Recent Posts

SARAJEVO: Primitivizmu NIKAD KRAJA urinirao po Vječnoj vatri

SARAJEVO: Primitivizmu NIKAD KRAJA urinirao po Vječnoj vatri

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region-Magazin- Crna Hronika” 24. 10. 2017. 12: 17- SARAJEVO: Primitivizmu NIKAD KRAJA urinirao po Vječnoj vatri… Muškarac urinirao po Vječnoj vatri…

Sarajevska Vječna vatra vjerovatno je najposjećeniji i najpoznatiji spomenik učesnicima NOB-a tokom Drugog svjetskog rata u BiH. Danas, pored lošeg stanja, on je često i meta vandala, a posljednji uključuje i vršenje nužde.

Nesavjesni sugrađanin ili turista odlučio je urinirati po vječnom plamenu upaljenom u čast oslobodiocima Sarajeva koji su 6. aprila 1945. godine nakon žestokih borbi sa Wehrmachtom i domaćim izdajnicima ušli u glavni grad BiH koja je upravo tada obnavljala svoju državnost.

Njegov čin je samo samo vrh ledenog brijega koji je sačinjen od niza skrnavljenja obilježja podignutih u čast zajedničkoj antifašističkoj borbi građana i naroda u Bosni i Hercegovini.

Spomenici kao što je onaj na Vracama iznad Sarajeva ili Partizansko groblje u Mostaru su slika i prilika odnosa društva prema nekada slavljenim događajima u ne tako davnoj prošlosti. S obzirom na odnos države prema učesnicima posljednje borbe za slobodu, ovakve slike nažalost i ne čude u prevelikoj mjeri.

Kada je u pitanju kažnjavanje ovakvih činova, primjeri su izuzetno rijetki i time gotovo nepostojeći.

Nadamo se da će osoba sa snimka nekada shvatiti koliko Sarajevu znači Vječna vatra i kakav je to spomenik. .

Šta onda reći za snimak koji posljednja dva dana kruži internetom, a na kojem se vidi muškarac koji urinira po spomeniku  – Vječna vatra.  Primitivizam je sve zastupljenija društvena pojava, a odavno je poznato da ni najsvetija stratišta, ni spomenici nisu pošteđeni vandalizma i nekulturnog ponašanja…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net