Recent Posts

BRISEL: EU parlament protiv malih državica

BRISEL: EU parlament protiv malih državica

BRISEL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa, Magazin” 23. 09. 2017. 00: 32-BRISEL: EU parlament protiv malih državica… Španjolska je povijesno jedinstvena država s brojnim autonomijama, raznolikim stanovništvom koje govori različite jezike ali su jedinstvena država, kaže predsjednik Europskog parlamenta… Evropa treba biti u strahu od gomilanja malih država…
Tajani: Katalonski referendum bio je za nezavisnost, dok Lombardija i Veneto traže više autonomije…
Niko u Evropi ne namjerava priznati Kataloniju kao nezavisnu državu, kaže predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani .
 
Predsjednik Europskog parlamenta Talijan Antonio Tajani smatra da se Europa mora bojati gomilanja državica, u trenutku kad se Katalonija bori za svoju nezavisnost a talijanske regije Lombardija i Veneto glasuju u nedjelju za više autonomije.
 
“Naravno da se Europa mora bojati” množenja državica, naglašava Tajani u razgovoru koji je u nedjelju objavio rimski dnevnik Il Messaggero.
 
“Zato nitko u Europi ne namjerava priznati Kataloniju kao nezavisnu državu”, ističe on.
 
“Čak je i Theresa May (britanska premijerka), usred Brexita, rekla da Britanija nikada neće priznati Kataloniju”, nastavlja on.
 
Po Tajaniju, “Španjolska je povijesno jedinstvena država s brojnim autonomijama, raznolikim stanovništvom koje govori različite jezike ali su jedinstvena država”.
 
Tajani razlikuje katalonski referendum od onih u Lombardiji i Venetu, dvije talijanske regije koje u nedjelju glasuju kako bi dobile više autonomije.
 
“Kao prvo, ta dva referenduma su legitimna, što nije bio slučaj u Kataloniji”, ističe on.
 
“Potom, katalonski referendum bio je za nezavisnost, dok Lombardija i Veneto traže više autonomije. U Španjolskoj se ne radi o autonomiji nego proglašenju nezavisnosti, na uštrb pravne države i protiv španjolskog ustava, koje je plod ilegalnog referenduma”, zaključuje Antonio Tajani.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net