Recent Posts

ANKARA: Bakir Izetbegović, zahvalio se što pomažu BiH i što se čuva sjećanje na Aliju

ANKARA: Bakir Izetbegović, zahvalio se što pomažu BiH i što se čuva sjećanje na Aliju

ANKARA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region, Magazin” 23. 09. 2017. 14: 32- ANKARA: Bakir Izetbegović, zahvalio što se pomaže BiH i što se čuva sjećanje na Aliju… Turska Bosnu i Hercegovinu nesebično, kao nikada ranije, pomaže na njenom evropskom putu, ka članstvu u NATO paktu, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture i izgradnji boljih odnosa, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović na programu obilježavanja 14. godišnjice od smrti Alije Izetbegović.

Skup je održan danas u Kongresnom centru Bestepe, u Ankari, gdje je premijerno predstavljena i serija nedavno snimana o životu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, javlja regionalni portal iBalkan.net

Izetbegović se zahvalio turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i njegovoj supruzi Emini Erdogan, što čuvaju sjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića, istakavši da je priznanje njemu i njegovoj borbi priznanje svim ljudima koji su bili uz njega.

“Vrijedan je taj čovjek čuvanja sjećanja na njega. Ja sam gledao njegovu borbu izbliza. On je prošao kroz dva rata i dva zatvora – osam godina ratova, devet godina zatvora. Nijednog dana ga nisu puštali iz zatvora, puštali su ubice, silovatelje, ali političke zatvorenike nikada nisu pustili na jedan vikend da se odmore. Priznanje njemu i njegovoj borbi je priznanje svim ljudima koji su bili uz njega. Svim onima koji su ostavili svoje živote u kazamatima komunističkim ili u blatnjavim rovovima tokom rata i agresije na BiH. Ta borba je rezultirala time da je u BiH sačuvan islam, da je sačuvan bošnjački narod, da se on vratio svom identitetu, svojoj vjeri, kulturi, da je obnovljena državnost BiH nakon 450 godina, da smo ponovo napravili vojsku, da nismo izgubili rat koji smo po svakoj vojnoj logici trebali izgubiti. Ako bi se danas vojni stručnjaci udubili i razmotrili taj odnos snaga onih koji su nas napali i nas koji smo se branili, mi ti taj rat nikako nismo mogli dobiti, mi smo morali izgubiti taj rat”, rekao je Izetbegović.

Kako je kazao Alija izetbegović se uvijek nosio sa silama koje su izgledale daleko nadmoćnije od njega i “koje ga nikada nisu porazile”.

“Maločas je rečeno da Bog upravlja historijom. Naravno, Bog upravlja svime, svakim listom. Koji otpadne s drveta, ali, preko ljudskih ruku, umova, srca. Oni su planirali da nikad ne izađe iz zatvora. To je bio njihov plan. Božiji plan je bio drugačiji. Nakon sedme godine on je bio njihov predsjednik i šef, svim tim tajnim službama, svim tim tužiocima, sudijama”, podjetio je Izetbegović.

Govoreći o odnosima između Turske i BiH, Izetbegović je kazao da su Turci uvijek bili prijatlji BiH i pomagali su joj koliko su mogli.

“Ali, u nekim dijelovima historije su bili tako zabavljeni svojim problemima da su pomalo zaboravljali na BiH. Ili su bili jako zainteresirani da nam pomognu ali nisu imali snage da to urade. Danas hvala Bogu, Turska država, turski narod, predvođeni našim prijateljem, Redžepom Tajipom Erdoganom su jako zainteresirani za BiH i veoma su snažni i mogu da nam pomognu. Pomažu nas kao nikada u našoj istoriji”, rekao je Izetbegović.

Istakao je da je bio pored svog oca, Alije Izetbegovića posljednjih sati njegovog života. Tada je, podsjetio je Izetbegović, Alija Izetbegović čuo da mu u posjetu dolazi tadašnji premijer Turske Recep Tayyip Erdogan.

“Kad je Tajip došao, on se tako potrudio da ostavi utisak. To je jedan umirući čovjek kome više ne rade bubrezi, da je Tajip kazao ‘hvala Bogu, Alija je bolje, on će da se oporavi’. Nisam mu rekao da nema šanse da se oporavi. Kazao mu je, svjestan da je BiH još uvijek, između sila koje su jače od nje: ‘Ostavljam ti emanet da se brineš o BiH, da ne zaboraviš BiH. I naš Tajip zaista nosi taj emanet. Ova država, Turska, BiH pomaže u svemu u onome što joj treba. Nesebično je pomaže na njenom evropskom putu, ka članstvu u NATO paktu koji će nam osigurati stabilnost i sigurnost u BiH, u ekonomskom oporavku, izgradnji infrastrukture, izgradnji boljih odnosa s kojima smo ratovali prije 20 godina, jer nama na Balkanu valja živjeti sa Srbima i Hrvatima i Turska je toga svjesna. Ona nam pomaže da izgradimo nanovo te odnose”, rekao je Izetbegović i, na kraju dodao:

“Neki nisu sretni zbog ovako dobre saradnje Turske i BiH. Ali šta im ja mogu, dok je Alijinih sljedbenika i dok je Tayyipovih sljedbenika, dok je nas dvojice i dok je onih koji će doći poslije nas, ti odnosi će biti takvi i ako Bog da jačati”.

Skupu, u Ankari, prisustvovao je i Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net