Recent Posts

BRISEL I NOVA PRAVILA EU: Predloženo odobrenje ulaska u “Šengen”

BRISEL I NOVA PRAVILA EU: Predloženo odobrenje ulaska u “Šengen”

BRISEL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Tehnologija” 20. 10. 2017. 06: 42- BRISEL I NOVA PRAVILA EU: Predloženo odobrenje ulaska u “Šengen”…

NOVA PRAVILA EU Balkanci će morati da traže ODOBRENJE ako hoće da putuju u Šengen bez viza…Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog formulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbjednost EU biti odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

Takav predlog Evropske komisije je potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE) Evropskog parlamenta, a pošto ga u EP usvoje sva nadležna tijela, biće prosleđen na usvajanje Savjetu ministara EU, rekao je u Briselu jedan zvaničnik odbora LIBE.

Usluga će se naplaćivati 10 evra, ali će pokrivati razdoblje od tri godine, odnosno dok traje pasoš…

Građani Zapadnog Balkana koji žele li da putuju i ne treba da vade vize za “šengenski prostor” EU će prethodno morati da traže odobrenje putem elektronskog formulara u kojem će pored ličnih i podataka o pasošu, morati da navedu i adresu boravišta u Uniji, tamošnji kontakt i zemlju ulaska u EU.

Elektronski formular s molbom lica da putuje bez viza u šengensku zonu će automatski biti proveren u bazama podataka EU, uključujući Šengenski informacioni sistem (SIS), Sistem ulaska/izlaska, kao i preko baza evropske policijske službe Europol i Interpola, “kako bi se proverilo nije li putni dokument izgubljen, ukraden ili je za tim licem izdat nalog za hapšenje”, navodi se u obrazloženju predloga za ETIAS.

Evropska komisija je stavila do znanja da sada ima 60 zemalja čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u EU, a očekuje se da će šengenske granice u 2020. preći 39 miliona stranaca.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net