Recent Posts

ANKARA: Erdogan u povodu 14. godišnjice smrti Alije Izetbegovića,”Bio je lider i mudrac”

ANKARA: Erdogan u povodu 14. godišnjice smrti Alije Izetbegovića,”Bio je lider i mudrac”

ANKARA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Kultura” 20. 10. 2017. 08: 22- ANKARA: Erdogan u povodu 14. godišnjice smrti Alije Izetbegovića,”Bio je lider i mudrac”… Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH…

Predsjednik Republike Turske, Redžep Tajip Erdogan je putem Twittera uputio poruku u povodu 14. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

“Danas se obilježava 14. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, lidera i mudraca, jedne od najvažnijih ličnosti u bliskoj prošlosti. Neka je rahmet duši čovjeka koji zauzima posebno mjesto u srcima ljudi, zahvaljujući aktivnostima i ulozi lidera koju je imao među narodom Bosne i Hercegovine”, naveo je turski predsjednik.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH.

Povodom obilježavanja 14. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića danas će na Šehidskom mezarju “Kovači” biti položeno cvijeće na centralnom mezaru šehidima Bosne i Hercegovine i turbetu Alije Izetbegovića.

Alija Izetbegović rođen je 8. avgusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pripada uglednoj begovskoj porodici koja je živjela u Beogradu, a koja se još 1868. godine preselila u Bosanski Šamac. Već u drugoj godini Izetbegovićevog života, njegov otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo. U Sarajevu je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Zbog pripadnosti organizaciji ”Mladi muslimani” Alija Izetbegović je uhapšen 1946. godine te osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu. Iz zatvora je izašao 1949. godine…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net