Recent Posts

SARAJEVO: Oštre reakcija OHR-a, Mile Dodik nema pravo za bilo čije hapšenje

SARAJEVO: Oštre reakcija OHR-a, Mile Dodik nema pravo za bilo čije hapšenje

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 19. 10. 2017. 18 : 22- SARAJEVO: Oštre reakcija OHR-a, Mile Dodik nema pravo za bilo čije hapšenje… Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik jučer kazao da je htio izdati nalog za hapšenje šefice misije OHR-a u Banjoj Luci jer je “podržavala opoziciju u Narodnoj skupštini RS-a”, oglasio se i OHR…

Reakciju OHR-a prenosimo iz regionalnog portala http://iBalkan.net u cijelosti.

– Povodom izjave predsjednika RS Milorada Dodika– a u kojoj je spomenuo potencijalno hapšenje zamjenice visokog predstavnika i šefice Ureda OHR-a u Banjoj Luci, ambasadorice Marianne Berecz– date nakon sjednice Narodne skupštine Republike Srpske održane 17. oktobra 2017. godine, visoki predstavnik Valentin Inzko želi pojasniti sljedeće:

U ovom konkretnom slučaju, ambasadorica Marianne Berecz nije bila prisutna u prostorijama Narodne skupštine RS prije, tokom ili nakon sjednice održane 17. oktobra. Standardna je praksa, u skladu s mandatom Ureda visokog predstavnika, da službenici OHR-a redovno prate sjednice parlamentarnih tijela širom BiH, uključujući i sjednice Narodne skupštine RS-a, kao što to čine i predstavnici drugih diplomatskih institucija. U vezi s tim, u Aneksu 10 Mirovnog sporazuma se jasno kaže da će strane-potpisnice Sporazuma u potpunosti sarađivati sa visokim predstavnikom i osobljem iz njegovog ureda.

U Aneksu 10 se takođe kaže da profesionalni članovi osoblja Ureda visokog predstavnika imaju iste povlastice i imunitet koji uživaju i diplomatski predstavnici i njihove porodice prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima. Bečka konvencija (član 29.) takođe kaže da je ličnost diplomatskog agenta neprikosnovena. On/ona ne može biti podvrgnut nikakvoj vrsti hapšenja ili pritvora. Država u kojoj je akreditiran tretira ga s dužnim poštovanjem i preuzima sve razumne mjere da spriječi svaki napad na njegovu ličnost, slobodu ili dostojanstvo.

U svakom slučaju, predsjednik Republike Srpske nema pravo da izda nalog za bilo čije hapšenje – navodi se u saopćenju OHR-a…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net