Recent Posts

HAOS: Madrid spreman na nasilno rješenje katalonskog problema

HAOS: Madrid spreman na nasilno rješenje katalonskog problema

MADRID, BARCELONA– objavljeno u kategoriji “Vijesi- Evropa” 18. 10. 2017. 19: 19 HAOS: Madrid spreman na nasilno rješenje katalonskog problema… Španski ministar unutarnjih poslova poručio je kako će nejasno objašnjenje biti shvaćeno kao proglašenje odcjepljenja. U tom slučaju vlada u Madridu spremna je silom spriječiti odvajanje

Sutra istječe ultimatum koji je katalonskom predsjedniku vlade dao španjolski premijer tražeći odgovor na pitanje je li proglašena neovisnost Katalonije.

Katalonski premijer Carles Puigdemont pozvao je na “smirenost” i “trezvenost”, manje od 24 sata do isteka roka kojeg mu je španjolski premijer Mariano Rajoy dao da kaže da li je prošli tjedan proglasio nezavisnost Katalonije.

Katalonska vlada i ja želimo ponoviti naše opredjeljenje za mir, uzorno građansko ponašanje i trezvenost te također demokraciju kao pokretače odluka koje moramo donijeti, izjavio je Puigdemonttijekom jednog javnog događanja u Barceloni.

Španska vlada je naložila regionalnoj katalonskoj vladi da do ponedjeljka u 10 sati ujutro kaže je li jednostrano proglasila nezavisnost, nakon što je Puigdemont prihvatio mandat za proglašenje nezavisnosti. Katalonski predsjednik je prošle nedelje tokom govora u parlamentu prihvatio taj mandat no, odmah potom zatražio je suspenziju proglašenja kako bi se otvorio put za pregovore i smirivanje tenzija.

Prizna li katalonska vlada da je proglasila nezavisnost, te ju ne povuče do četvrtka ujutro, španska vlada bi mogla uvesti izvanredne mjere prema članku 155. španjolskog ustava. On Madridu dopušta stavljanje pod kontrolu katalonske vlade i raspuštanje tamošnjeg parlamenta, te upotrebu sile u provođenju zakona.

U ovim teškim satima i nadi u kojoj živi Katalonija, imajmo tu nadu. Protiv nasilja, uzorno građansko ponašanje, protiv prijetnji i straha nada. Protiv provokacija, trezvenost. Protiv uvreda, poštovanje, rekao je Puigdemont tijekom komemoracije nekadašnjeg katalonskog predsjednika Lluísa Companysa,strijeljanog u Barceloni 1940.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net