Recent Posts

DOKLE: Ljekari DA štrajkuju, pacijenti DA trpe

DOKLE: Ljekari DA štrajkuju, pacijenti DA trpe

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesi- Region” 18. 10. 2017. 21: 19 DOKLE: Ljekari DA štrajkuju, pacijenti DA trpe… Generalni štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo se nastavlja. Dogovor nije postignut ni nakon višesatnih pregovora između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata radnika u zdravstvu…

Vlada i Sindikat smatraju da plate zdravstvenih radnika trebaju biti povećane, ali se ne mogu dogovoriti kolika će biti neto satnica.

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo kaže da se poveća satnica rada sa trenutnih 2,31 marku (1,55 eura) na 2,75 maraka (1,37 euro).

“Ostajemo pri svom zahtjevu! Štrajk će se nastaviti dalje. Usklađivat ćemo tu famoznu satnicu”, rekao je novinarima nakon sastanka predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo Edo Selimić.

Pored povećanja cijene satnice Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo traži da ne dođe do promjene koeficijenta prema kojem se izračunavaju plate, što zagovara drugi sindikat, koji štiti prava doktora medicine i stomalogije.

Vlada Kantona Sarajevo štrajkačima je nudila dogovor i u vezi sa promjenom koeficijenta prema kojem se izračunavaju plate samo doktorima.

U generalnom štrajku u Kantonu Sarajevo su članovi Sindikata radnika u zdravstvu. Štrajkuju već šest dana. Druga dva sindikata, iako podržavaju sindikalnu borbu, ne štrajkuju.

Sindikat doktora medicine i stomatologije nisu u štrajku jer se njihovi zahtjevi kose sa zahtjevima štrajkača.

Sindikat Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) očekuje povećanje plate nakon što se vide kakvi su efekti štednje u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kantonalna resorna ministrica Zilha Ademaj tokom pregovora zamjerila je štrajkačima što nisu ovih šest dana štrajka svim hitnim slučajevima pružali medicinsku pomoć, čak ni djeci. Ademaj im je zamjerila što su i čistačice pozvali da ne čiste zdravstvene ustanove.

“Građani trpe. Naši građani su strpljivi i tolerantni. Ja imam informacije da se ovih prethodnih dana mnogo manje građana javljalo u zdravstvene ustanove jer su informisani o štrajku. To ne može dugo potrajati. Očekujem da će uposlenici u štrajku dobro razmisliti i promjeniti svoje odluke”, rekla je ministrica Ademaj.

Tokom štrajka Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, koji je počeo krajem prošle sedmice, zdravstvene ustanove primaju samo hitne slučajeve, a u štrajku ne učestvuju Hitna pomoć, Zavod za transfuzijsku medicinu, Neuropsihijatrija i apoteke, te Univerzitetski klinički centar Sarajevo i Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Dok pojedini pacijenti u sarajevskom Domu zdravlja Vrazova razumiju i podržavaju štrajk, drugi pitaju do kada će trajati ovakva situacija.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net