Recent Posts

Šansa za Balkan, Švedskoj fali 78 hiljada radnika

Šansa za Balkan, Švedskoj fali 78 hiljada radnika

STOCKHOLM– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa, Ekonomija” 14. 10. 2017. 21: 12 Šansa za Balkan, Švedskoj fali 78 niljada radnika… Bloomberg je prije nekoliko dana objavio kako je ekonomski bum u Švedskoj doveo do ogromnog nedostatka radnika u toj zemlji. Iako Švedska bilježi rekordan broj dolaska migranata u posljednje tri godine, sve je teže naći radnike.

Prema istraživanju koje je u junu provela Konfederacija švedskih poduzetnika koja okuplja 60 hiljada firmi, više od 75 posto njih ima problema s pronalaskom radnika.

Stockholm: Osam od deset radnih mjesta pokrivat će stranci…

Vrtoglavi gospodarski rast u Švedskoj suočava se s već poznatim problemom: manjkom kvalificirane radne snage. Naime, čak i nakon priljeva migranata u protekle tri godine, koji su povećali populaciju te skandinavske zemlje na više od 10 milijuna, poslodavci sve teže i teže pronalaze radnike.

Prema podacima zavoda za zapošljavanje, 12 od 15 sektora ima problema s pronalaskom radne snage, a broj slobodnih radnih mjesta po osobi najviši je u posljednjih 17 godina. Najviše radnika nedostaje u građevini, zatim u obrazovanju, a onda slijede IT, zdravstvo, nauka…

U augustu je u Švedskoj bilo čak 78 hiljada slobodnih radnih mjesta, što je devet posto više nego lani.

Centralna banka Riksbank također tvrdi kako je pronalaženje radnika s odgovarajućim vještinama problem za ekonomiju ističući kako je nezaposlenost na približno jednakim razinama kao i prije financijske krize 2008. godine, no kako se broj otvorenih radnih mjesta u tom periodu udvostručio. Ipak, ovaj nedostatak radne snage mogla bi biti dobra vijest obzirom na plaće koje proteklih godina u Švedskoj nisu rasle.

U Švedskoj je trenutno bez posla 300.000 ljudi, a stopa nezaposlenosti među osobama rođenim u Švedskoj iznosi 3,9 posto, što je najmanje od 2008. godine, dok među strancima iznosi 22 posto, ističe Zavod za zapošljavanje…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net