Recent Posts

ZAPIS

ZAPIS

Juče iza Ikindije nam dojde Behara, čak sa Sedrenika, sva se zadihala i veli mi:

Uzeire došla sam maksuz tebi, nemam gdje više, jedino još na peti mogu, tačno će me ispameti istjerat.

Ma ko, bona ne bila, Behara, govori, al polajnak da te bolje razumim?

Ma ona moja bivša jaranica Sadeta iz Arapove.

Ne znam ti ja nju, čija je!?

Posvadile se mi, ne znam više ni što ni kako. Nejse. Nit više govorimo nit pišemo jedna drugoj, al se zato plaho prepucavamo, neš mi vjerovat Uzeire, citatima. Jedno jutro ona meni Mešin citat o najboljem drugu što zabija noževe u leđa, a ja joj odgovorim sa Andrićem, kad ti ona meni zareda sa Belaševićem, Lauševićem i možeš mislit dođe do Račarda Gira i Meril Strip, a sve mene za srce ujeda ko kad me dobro poznaje i udara tamo gdje sam najtanja. Ne bi me začudilo da potpiše Sejdića i Fincija, kolko je to bezobrazno i zaguljeno.

Ne znam ti ja te, jesul i to ko naki pisci?

Jok, oni, ima tu svašta, i glumaca i pjevača, al ja mislim da ona to sama smišlja pa potura pod tuđe samo da bi mi više šuknula, ko kad me zna ko i sebe. Bile smo najbolje jaranice, a sad bi da može kopile pod mene podbacila.

Što to ti meni govoriš bonićko?

Evo što Uzeire. Jutros ti ona stavila citat u grupu plaho zagonetan pa reko da mi rastabiriš i da joj napišeš repliku nek se dobro zamisli i nek joj prisjedne. Platiću ti kolko god treba.

Šta je tebi ženska glavo, ne pišem ja zapise protiv zapisa, nisi trebala meni ni dolazit, trebala si kakvog hodžu tražit il namah na peto produžit.

Kad joj ovo rekoh ona se ko ljutnu i ode, a ja osta zadugo za njom kontat našta je ovo sve izašlo i na šta će otić. Allahselamet.

Piše: Uzeir Hadžibeg- Kemal Čolpa

fotografija-Hadži Remzo,privatna arhiva

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net