Recent Posts

OČEKIVANO: Opozicija odbila poziv Dodika na sastanak o pravosuđu BiH

OČEKIVANO: Opozicija odbila poziv Dodika na sastanak o pravosuđu BiH

BANJA LUKA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 13. 10. 2017. 14: 52- OČEKIVANO: Opozicija odbila poziv Dodika na sastanak o pravosuđu BiH…  Predsjednici stranaka opozicionog Saveza za promene su obavijestili predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da neće doći na sastanak o daljim potezima srpske strane prema Sudu i Tužilaštvu BiH, poslije oslobađajuće presude ratnom komandantu armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću.

 
“Poziv koji ste nam uputili, bio bi vriijedan poštovanja kada bismo mi bili uvjereni da su vaše namjere iskrene i u duhu vaše uloge opisane članom Ustava Republike Srpske kojim se predsjednik Republike obavezuje da izražava državno jedinstvo i predstavlja Republiku”, naveli su lideri opozicije u pismu Dodiku.
 
Iz opozicije smatraju da Dodik, kao predsjednik RS, “krši Ustav, izaziva i podstiče podjele i prouzrokuje mržnju i sukobe svojim neodmjerenim i neprimjerenim javnim djelovanjem protiv onih koji iznose u javnost stavove sa kojima se ne slaže”.
Lideri Saveza za promjene su naveli da shvataju “svu težinu oslobađajuće presude Naseru Oriću”, i da se “jasno suprostavljaju efikasnom i neodgovornom radu Tužilaštva i Suda BiH, kao i svakom postojećem nedozvoljenom interesnom i političkom uticaju na rad ovih pravosudnih institucija”.
 
Savez za promjene ranije je ocijenio da izbor tužilaca i sudija u BiH treba da se iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) premesti u parlament BiH, a da slučajeve ratnih zločina treba sa državnog Suda i Tužilaštva prebaciti na entitetske pravosudne institucije.
 
Lideri stranaka Saveza za promene, Vukota Govedarica (SDS), Branislav Borenović (PDP), Dragan Čavić (NDP) i Milanko Mihajlica (SRS RS), u pismu su naveli da ne vide smisao Dodikovog poziva na sastanak, jer smatraju da on “često provodi neodgovornu državnu politiku”, u šta ih je uvjerio svaki put kada je, kako su naveli, zloupotrijebio njihovu dobru volju da zajedno rešavaju nacionalne i državne probleme srpskog naroda i Republike Srpske.
 
“Ukoliko se vratite onom što je vaša ustavna obaveza, a to je da predstavljate jedinstvo svih građana, da poštujete Narodnu skupštinu i razvijate demokratiju, da vodite odgovornu državničku politiku, tada ćemo razmotriti mogućnost razgovora sa vama”, naglašava se u pismu.
 
Mile Dodik je za zakazao sastanak u Banjaluci na koji je pozvao predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića, premijerku Željku Cvijanović, ministre policije i boračkih pitanja, predsjednike političkih partija u Narodnoj skupštini RS, kao i predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH…
 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net