Recent Posts

HAOS: Vulkanski pepeo prekrio četiri grada, nose se zaštitne kacige i maske

HAOS: Vulkanski pepeo prekrio četiri grada, nose se zaštitne kacige i maske

TOKIYO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Magazin” 13. 10. 2017. 00: 32- HAOS: Vulkanski pepeo prekrio četiri grada, nose se zaštitne kacige i maske… Vulkan na jugozapadu Japana eruptirao je prvi put u šest godina i rasuo pepeo po obližnjim gradovima… Pepeo iz eruptiranog vulkana pokrio četiri grada…

U erupciji vulkana Shinmoedake na jugozapadu Japana, prvoj u šest godina, velika količina pepela pala je na četiri obližnja mjesta.

Vulkan koji se nalazi na granici prefektura Kagoshime i Miazaki proradio je prvi put jučer u posljednjih šest godina.

Vidjelo se da je u izvješću japanske televizije TBS stub pepela visok 1.700 metara podigao se iz kratera i pepeo je pao na najmanje četiri grada u prefekturi Miazaki.

Televizija je prikazala snimke školske djece kako nose kacige i maske na putu za školu u podnožju tog vulkana. Mještani su također govorili da su čuli tutnjanje iz vulkana.

Japanska meteorološka agencija podigla je nivo uzbune na vulkane sa dva na tri na skali do pet. Na nivou tri ljudi se upozoravaju da ne prilaze vulkanskoj planini.

Japanska televizija TBS prikazala je u četvrtak učenike osnovne škole kako nose zaštitne kacige i maske dok idu u svoju školu u podnožju vulkana Shinmoedake, izvještava Associated Press.

Stanovnici su kazali da čuju tutnjavu iz vulkana, a pepeo pada na najmanje četiri grada u prefekturi Miyazaki. Piroklastični tok, brzi tok toplog gasa i stijena niz padinu, moguć je unutar dva kilometra od kratera.

Za petak se predviđaju emisije pepela i vulkanskih stijena na širem području, ali koje su tačno lokacije ugrožene ovisi o vjetru i nadmorskoj visini.

Seizmički aktivno područje oko Pacifika poznato kao “Pacifički vatreni prsten” uključuje aktivne vulkane u Japanu, kao i dva koja su u proteklim sedmicama pokrenula masovne evakuacije u Indoneziji i Vanuatuu.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net