Recent Posts

ERDOGAN PORUČIO: Jedan krak autoputa za Sandžak, drugi preko Tuzle za Sarajevo

ERDOGAN PORUČIO: Jedan krak autoputa za Sandžak, drugi preko Tuzle za Sarajevo

BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 12. 10. 2017. 00: 22- ERDOGAN PORUČIO: Jedan krak autoputa za Sandžak, drugi preko Tuzle za Sarajevo… Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u srijedu da Novi Pazar treba biti snažan i jak jer, kako je rekao, u razdvajanju i podjelama je slabost…

Turska delegacija večeras je otputovala iz Beograda za ISTANBUL…

– Moja jedina želja je da Novi Pazar bude jedinstven, snažan i jak, te da se drži bratski. Svi budite Novi Pazar, jer je u razdvajanju slabost, a u zajedništvu snaga- rekao je Erdogan tokom posjete Bošnjačkom nacionalnom vijeću, gdje ga je dočekao predsjednik BNV Sulejman Ugljanin.

Turski predsjednik je tom prilikom istakao kako građane Sandžaka i Bošnjake u Srbiji ne vidi samo kao bliske rođake, dodajući da bošnjačka manjina svoja prava može tražiti u okviru zakona i Ustava Srbije.

Naglasio je i kako bi bilo veoma korisno da prilikom traženja svojih prava koriste konstruktivan i integrirajući jezik.

– Naša najveća želja je da budete snažni u političkom i ekonomskom pogledu kako bi učestvovali u društvenom životu zemlje u kojoj se nalazite – rekao je Erdogan, skrećući pažnju na visoku stopu nezaposlenosti u Sandžaku, posebno među mladima.

Dodao je da turske vlasti čine značajne napore kako bi se povećale turske investicije i u Sandžaku, o čemu je, kako je kazao, razgovarano i tokom posjete Beogradu.

Izrazio je zadovoljstvo što turski biznismeni žele još više ulagati u Srbiji.

– Jučer smo napravili korak prema uvozu pet hiljada tona mesa iz Srbije. Naglasio sam da jedan dio toga dolazi iz Novog Pazara. Danas smo razgovarali o tome da bi ovdje mogla biti otvorena i tvornica namještaja – rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske osvrnuo se i na eventalnu izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo.

– Razmatrali smo da jedan krak puta ide za Sandžak, a drugi preko Tuzle za Sarajevo, a to bi ovom regionu donijelo dodatni razvoj i dinamiku. Gledat ćemo da Ministarstvo transporta uradi studiju izvodljivosti kako bi o ovoj temi razgovarali sa izvođačima, te o troškovima. Postoji zabrinutost da bi ovaj dio bio zapostavljen ako počne izgradnja preko Tuzle. Mi nemamo takvo mišljenje. Baš suprotno, vjerujemo da se oba kraka mogu zajedno raditi – istakao je Erdogan.

Istakao je da će relevantna ministarstva Turske i Srbije zajedno raditi u vezi sa ovim projektom.

Predsjednik Republike Turske u večernjim satima napustio je Beograd i time okončao svoju dvodnevnu posjetu Srbiji.

Erdogana su s aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu ispratili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, članovi Vlade Srbije i ambasador Republike Turske u Srbiji, Tanju Bilgic.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net