Recent Posts

EUFORIJA: Pozitivna iščekivanja pred dolazak predsjednike Turske u Sandžak

EUFORIJA: Pozitivna iščekivanja pred dolazak predsjednike Turske u Sandžak

ISTANBUL, NOVI PAZAR– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 10. 10. 2017. 00: 52- EUFORIJA: Pozitivna iščekivanja pred dolazak predsjednike Turske u Sandžak… U Novom Pazaru euforija stanovnika pred dolazak predsjednike Turske…

Redžep Tajip Erdogan večeras dolazi u Srbiju. Turski predsjednik trebao bi se sastati sa svojim kolegom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, a potom posjetiti Novi Pazar. To je druga Erdoganova posjeta ovom gradu.

Atmosfera euforije i pozitivnog iščekivanja evidentna je među stanovnicima Novog Pazara, kojima dolazak turskog predsjednika, bez prikrivanja emocija, predstavlja veliku čast i privilegiju.

– Tito je dolazio samo jednom u Pazar, a predsjednik Turske nam dolazi, evo, opet- komentariše ulični prodavač u Novom Pazaru.

Za vrijeme neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj stanovnici Novog Pazara prvi su u regiji održali masovno okupljanje u centru grada u znak podrške turskom predsjedniku. Oni objašnjavaju da je to najmanje što su mogli uraditi za nekoga ko je otvoreni prijatelj Srbije i Bošnjaka koji žive u toj zemlji.

– Vladajuće elite koje su bile na čelu Turske prije Erdogana nisu znale ni gdje su Bošnjaci niti gde je Novi Pazar. A ovaj predsjednik ponovo dolazi kao prijatelj Srbije i prije svega kao neko kome je stalo do ovog naroda u Sandžaku- navodi jedan od žitelja iz Novog Pazara.

S obzirom na etničku strukturu regije Sandžaka, gdje većinsko stanovništvo predstavljaju Bošnjaci, Erdoganova posjeta Novom Pazaru tretira se prije svega kao čin od kojeg će čitava država imati koristi, posebno regija Novog Pazara, koja se nada realizaciji plana za sanaciju dotrajalih saobraćajnica.

– Koliko smo u toku, očekujemo da će posjeta turskog predsjednika konačno realizovati dugo očekivani plan rekonstrukcije puta između Sjenice, Tutina i Novog Pazara, koji je međunarodno poznat kao najgora saobraćajna dionica u upotrebi. Najavljen je i dolazak delegacije biznismena iz Turske, a mi Pazarci smo poznati po dobroj poslovnoj kulturi- kaže jedan od, stanovnika Novog Pazara, javlja regionalni portal iBalkan.net

Migracije bošnjačkih porodica prema Turskoj, koje su trajale u valovima, danas su iznjedrile višemilionsku populaciju, koja aktivno održava rodbinske veze i komunikaciju s rodbinom u Sandžaku. Upravo je ta stavka doprinijela izgradnji prisnijih odnosa regije s Turskom, kao i uspostavljanja poslovne saradnje, u kojoj Novi Pazar drži primat u okruženju.

– Kroz istoriju smo uvijek bili vezani za Tursku, u Pazaru nema porodice koja nema nekoga u Turskoj. S obzirom na to da često putujemo tamo, bilo poslovno, bilo privatno, mi možemo lahko napraviti poređenje razvoja te zemlje kroz zadnjih 20 godina. Mi najbolje možemo da posvjedočimo koliki je progres Turska napravila sada, kada je Erdogan na vlasti. Mi cijenimo pozitivne promjene i to je vjerovatno najupečatljiviji razlog što narod ovde podržava Erdogana.

Vidjeli smo jedan čist, umiven i očišćen Grad, koji je okićen crvenim i bijelim trakama dok Redžep Tajip Erdogan sa stotina bilborda “pozdravlja” stanovnike Novog Pazara, svoju najbolju publiku, koja kao da osjeća da ima neki dug prema Turskoj i da ga mora vratiti ispoljavanjem bezuvjetne podrške i simpatija, jedna je od slika našeg reportera u Novom Pazaru…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net