Recent Posts

TUGA I SMIJEH, RUSKI AVIONI SAMO KAO EKSPONATI: Novi migovi neće da lete

TUGA I SMIJEH, RUSKI AVIONI SAMO KAO EKSPONATI: Novi migovi neće da lete

BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Magazin- Zabava” 09. 10. 2017. 00: 22- TUGA I SMIJEH, RUSKI AVIONI SAMO KAO EKSPONATI: Novi migovi neće da lete… Dobra i loša vijest je da šest aviona MiG-29 koji su ove nedelje dopremljeni iz Rusije neće leteti na paradi, 20. oktobra u Beogradu, izazvala je burne reakcije i negodovanja na društvenim mrežama.

Cijela Srbija je nestrpljivo čekala premijeru novih migova na svečanosti povodom Dana oslobođenja Beograda, kojoj će prisustvovati i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, ali je u međuvremenu potvrđeno da migovi, tog dana, ipak, neće leteti.

Vojni eksperti, međutim, ističu da u vezi sa tim “ne bi trebalo praviti famu” i da je to sasvim logičan slijed okolnosti…

– Sasvim je normalno da migovi, koji su rasklopljeni došli u Srbiju i koje očekuje prva faza modernizacije u kojoj će biti usklađeni prema IKAO standardima, ne lete 20. oktobra. Nepotrebno se pravi fama oko potpuno normalne situacije. Vratimo se na trenutak u historiju, kada su 24. septembra 1987. prva dva aviona MiG- 29UB sletela na u Batajnicu. Bili su potpuno novi, sleteli su, i na njima nisu bili potrebni nikakvi posebni radovi, osim redovnog održavanja, pa su ipak jugoslovenski piloti prvi letački dan imali tek 20. oktobra 1987, kaže vojni novinar i ekspert za rusku avijaciju Svetozar Jokanović.

On ističe da je vojno vazduhoplovstvo složen sistem koji je održiv samo ako se strogo poštuju propisane procedure.

– Nismo u ratu, i našem tehničkom sastavu i pilotima će biti dato sasvim dovoljno vremena da postepeno uvode avione u operativnu upotrebu, zaključio je Jokanović.

Ipak, novi migovi biće predstavljeni javnosti na zemlji, gdje će svi zainteresovani moći da ih vide iz blizine, a na nebu će, tokom parade leteti ruski avioni…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net