Recent Posts

OČEKIVANO: Naser Orić oslobođen optužbe za ratni zločin nad Srbima

OČEKIVANO: Naser Orić oslobođen optužbe za ratni zločin nad Srbima

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 09. 10. 2017. 11: 22- OČEKIVANO: Naser Orić oslobođen optužbe za ratni zločin nad Srbima…  Sud Bosne i Hercegovine, Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice, oslobođen je krivice za krivično dijelo zaratni zločin protiv ratnih zarobljenika…

Naser Orić bivši komadant Teritorijalne odbrane Armije BiH oslobođen je optužbi za zločin na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine.

Orića je Tužilaštvo BiH skupa sa drugooptuženim Sabahudinom Muhićem teretilo za ratne zločine počinjene 1992. godine na području Srebrenice. Prema optužnici, Tužilaštvo BiH teretilo je Orića, tadašnjeg komandanta, i Muhića, pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), da su 1992. godine u mijestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti, javlja dopisnik regionalnog portala iBalkan.net

Predsedavajući Sudskog veća, Šaban Makusmić, rekao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivicu.

Portal iBalkan.net dodaje i da se ispred Suda BiH nalazi i pedesetak građana Srebrenice i Žepe, ali i Majke Srebrenice koje su, kako se navodi, “sa oduševljenjem” dočekale odluku Suda u ovom predmetu.

Orić, kojeg Bošnjaci smatraju ratnim herojem, a Srbi zločincem, uhapšen je 10. juna 2015. u Bernu po poterniciji Srbije, na putu za Švajcarsku gdje je trebalo da prisustvuje obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Srbija je potjernicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično dijelo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992.

Orića je Haški tribunal 2006. godine osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dvije godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

Nakon žalbe na presudu, Orić je 2008. proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo “da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da “dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu”…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net