Recent Posts

BEOGRAD: Noćni izlasci, sve češće, završavaju se u Hitnoj pomoći

BEOGRAD: Noćni izlasci, sve češće, završavaju se u Hitnoj pomoći

BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Magazin- Zabava” 09. 10. 2017. 00: 22- BEOGRAD: Noćni izlasci sve češće završavaju u Hitnoj pomoći… Građani Srbije se godinama unazad nalaze na vrhu liste kada je konzumacija alkohola u pitanju. Prva iskustva sa alkoholom imaju već sa 13 godina, prva pijanstva sa 15, a do 30. godine svaki deseti stanovnik Srbije se može pohvaliti liječenjem od alkoholizma.

Djevojke nerijetko završavaju na ispiranju želuca…

Prema našoj statistici je Srbija, a pišu brojni mediji, prva na Balkanu. Isti medij dodaje kako djevojke prednjače u pozivanju Hitne pomoći kako bi ih odvezli na VMA na toksikologiju.
 
Naime, od 130 poziva koja je ova služba u Beogradu primila u toku noći, 30 se tiče intervencija sa javnog mjesta. Među njima je bilo tri saobraćajne nesreće u kojima je jedna djevojka ostala teže povrijeđena.
 
– Ostatak poziva je u skladu sa subotom. Pokupili smo sve pijance u gradu, koji su ležali po ulicama i izlazili iz kafića mrtvi pijani. Što je najgore, ti alkoholisani nisu čak ni muškarci, nego mlade djevojke koje su ubijene od alkohola, ne znaju za sebe, valjaju se po ulicama… Krajnje onako nešto što nije lijepo za vidjeti. Dotjerane mlade djevojke koje su u alkoholnoj komi, odvezene na VMA na toksikologiju gdje im daju infuziju i ispiraju želudac, a one to prihvate kao dobar provod – objasnio je dežurni ljekar Hitne pomoći koji apeluje da takvo ponašanje nikome nije potrebno.
 
Iz Hitne pomoći savjetuju da alkohol treba i može da se kontroliše, što i rade pripadnici policije.
 
– Muškarci sad ne piju, ali to ne znači da djevojke treba da uzmu primat u alkoholizmu. Mi smo nekad ranije kao nacija znali da koristimo taj alkohol, sada imitiramo valjda Šveđane, Norvežane… Valjda se mijenja situacija, pa jedino ako se obeznanite od alkohola možete da kažete da ste se dobro proveli. To je u zadnje vrijeme postala neka moda, ne znam kome je to potrebno – kažu iz Hitne pomoći.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net