Recent Posts

ANKARA:Turska zabranila izdavanje viza državljanima SAD-a

ANKARA:Turska zabranila izdavanje viza državljanima SAD-a

ANKARA, WASHINGTON – objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 09. 10. 2017. 06: 22- Turska zabranila izdavanje viza državljanima SAD-a… Ambasada Turske u Washingtonu suspendovala je u svim diplomatskim misijama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sve procedure u vezi sa izdavanjem viza državljanima SAD…

Ambasada Turske u Washingtonu suspendovala je u svim diplomatskim misijama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sve procedure u vezi sa izdavanjem viza državljanima SAD-a, a nakon saopćenja američke strane o suspenziji izdavanja viza u diplomatsko konzularnim predstavništvima te zemlje u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nedavni događaji su prisilili Vladu Turske da ponovo razmotri posvećenost vlade SAD-a bezbjednosti objekata i osoblja turskih diplomatskih misija. Tokom procesa evaluacije, procedure u vezi s izdavanjem viza državljanima SAD-a u svim našim misijama u Sjedinjenim Američkim Državama su obustavljene, kako bi se smanjio broj posjetilaca našoj ambasadi i generalnim konzulatima u SAD-u”, saopćeno je iz Ambasade Turske u Washingtonu.

U saopćenju se navodi da je ovom odlukom obuhvaćeno i izdavanje viza na graničnim prelazima kao i e-Vize.

Ranije je američka ambasada saopćila da suspenduje izdavanje viza u svim neimigrantskim zahtjevima u svim diplomatskim predstavništvima u Turskoj, kako bi broj posjetilaca misijama bio sveden na minimum.

Istragom o zavjeri koju je 17.-25. decembra 2013. u Turskoj izvela oružana teroristička organizacija FETO, utvrđeno je da je službenik Generalnog konzulata SAD-a u Istanbulu Metin Topuz bio u kontaktu sa optuženim bivšim direktorima policije i bivšim tužiocem koji je i dalje u bjekstvu Zekeriyom Ozom.

Topuz je po nalogu Tužilaštva u Istanbulu uhapšen zbog pokušaja rušenja ustavnog poretka, špijunaže i pokušaja rušenja Vlade Republike Turske.

Nakon hapšenja Topuza uslijedila je reakcija SAD-a. U odgovoru na tu reakciju Ministarstvo vanjskih poslova Turske je saopćilo kako 25. septembra 2017. godine slobode lišeni nije na zvaničnoj listi personala konzulata SAD-a te nema nikakav diplomatski ili konzularni imunitet ili pogodnost.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net