Recent Posts

HAOS: Vejavica u Prijepolju i Pljevljima 30 cm snijega na Jabuci

HAOS: Vejavica u Prijepolju i Pljevljima, 30 cm snijega na Jabuci

PRIJEPOLJE, PLJEVLJA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 07. 10. 2017. 13: 02- HAOS, STOČARI ZAVEJANI NA ISPAŠI: Vejavica u Prijepolju, 30 cm snijega na Jabuci… U NOĆI između petka i subote snijeg je pao na planinama na Sandžaku– Zlataru, Zlatiboru, Jadovniku, Javoru, Murtenici i Čemernici. Uz manje teškoće na usponima odvija se saobraćaj na magistrali Zlatibor– Prijepolje– južni Jadran…

Prvi sneg jutros se zabeleo u Polimlju i donio nevolje putarima. Visina sniježnog pokrivača u planinskim predelima iznosi oko 30 centimetara, dok snijega ima i u nižim dijelovima Prijepolja.

Najteža situacija je na Jabuci, gdje vlažnog snijega na kolovozu ima oko 10- tak centimetara što otežava saobraćaj prema Crnoj Gori i graničnom prelazu Ranče i na momente pravi zastoje.

Snijeg je u pojedinim dijelovima opštine oštetio stubove na niskonaponskoj mreži pa je bilo i problema u snabdevanju električnom energijom u višim dijelovima opštine Prijepolja i Pljevalja…

Pred zoru zabjeliela se Nova Varoš, gradić na 1.000 metara nadmorske visine. U prvim jutarnjim časovima vejalo je kao u sred zime, pa su se prvi ranoranioci latili lopate, uklanjajući snijeg debljine preko desetak centimetara.

Snijeg je pao i u dolini Lima, na 400 metara nadmorske visine.

Prvi snijeg pričinio je manje štete lomeći voćke i listopadno drveće, na kome je tek lišće počelo da žuti.

Snijeg je u šumama ovog dijela Balkana prekinuo rad drvoseča i rabadžija, jer je izvlačenje građe, ogrevnog drveta i sirovina za pelet bilo u punom jeku.

Javno preduzeće iz Prijepolja je saopštilo da je zbog snijega na kolovozu u toku obustava saobraćaja na državnom putu 2. A reda, na dionici Ivanjica– Preko Brdo.

Ekipe putara su na terenu i rade na čišćenju kolovoza, navodi se u saopštenju.

Javnost će biti blagovremeno obavještena o normalizaciji saobraćaja na navedenom putnom pravcu.

Učesnici u saobraćaju se pozivaju da poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, navodi se u saopštenju.

“Snijeg, ko usred zime, počeo je da pada tokom noći, a pošto je vlažan, pod njegovim teretom se lome grane. Neprohodni su i pojedini putevi, a struje nema u nekoliko sela u tom kraju”…

Jedan broj stočara snijeg je zatekao na ispaši, zbog čega ne mogu da vrate stoku svojim kućama.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net