Recent Posts

ČUDNO I TO JE BALKAN: Zatražen referendum o nazivu dvorane ‘Goran Čengić’

ČUDNO I TO JE BALKAN: Zatražen referendum o nazivu dvorane ‘Goran Čengić’

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Sport” 06. 10. 2017. 12: 12-ČUDNO I TO JE BALKAN: Zatražen referendum o nazivu dvorane ‘Goran Čengić’… Građani su grafitima iskazali nezadovoljstvo zbog odluke Općinsko vijeća… Opozicija traži referendum građana Novog Sarajeva…

Naša stranka, Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta i Građanski savez uputili su Općinskom vijeću Općine Novo Sarajevo Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma za preimenovanje naziva Sportske dvorane „Novo Sarajevo“ u Sportsku dvoranu „Goran Čengić“.

Građanski opozicioni blok u Općinskom vijeću Novo Sarajevo na sljedećoj sjednici vijeća tražit će raspisivanje referenduma građana o imenu sportske dvorane u Novom Sarajevu, saopćeno je iz ovog bloka stranaka.

Iz ovog bloka kog čine SDP BiH, Demokratska fronta, Naša Stranka i Građanski savez, saopšteno je kako će tražiti da se svi građani Novog Sarajeva izjasne žele li da nova dvorana nosi ime „Dvorana Goran Čengić“.

Za raspisivanje referenduma potrebno je da ga predloži jedna trećina vijećnika, a za usvajanje je potrebna natpolovična većina u Vijeću Općine Novo Sarajevo, kako to reguliše i Statut Općine.

Iz građanskog opozicionog bloka vjeruju da će dobiti i podršku svih poštenih vijećnika koji nisu prodali svoje glasove i kojima je volja građana važnija od stranačkog diktata.

Iz Naše stranke je saopšteno da je pitanje na koje bi građani trebali odgovoriti “Da li ste saglasni s tim da se Sportska dvorana ‘Novo Sarajevo’ preimenuje u Sportsku dvoranu ‘Goran Čengić’?”.

Predviđeni datum održavanja referenduma je 26. novembar 2017. godine.

“Da li će do referenduma doći, zavisit će od vijećnika koji će na prvoj narednoj sjednici odlučivati o tome da li su za održavanje referenduma. Prethodno, ovo pitanje mora biti uvršteno na dnevni red, o čemu će se odlučivati u ponedjeljak”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je referendum jedini pravi način da svi dobiju priliku da kažu mišljenje o ovom problemu koji je ustalasao javnost ne samo u općini Novo Sarajevo i gradu Sarajevu nego i šire.

Općinsko vijeće prošle sedmice je odlučilo da sportska dvorana u sarajevskom naselju Grbavica neće nositi ime Gorana Čengića, jednog od najboljih rukomentaša u bivšoj Jugoslaviji, humaniste kojeg je 1992. godine, dok je pokušavao zaštiti svoje komšije Bošnjake, ubio ratni zločinac, “monstrum s Grbavice”, Veselin Vlahović Batko.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net