Recent Posts

BEOGRAD:”Pozivi na dijalog, predstava za Evropu i naivne Bošnjake”

BEOGRAD:”Pozivi na dijalog, predstava za Evropu i naivne Bošnjake”

BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “VijestI” 06. 10. 2017. 12: 32- BEOGRAD: Burno u Parlamentu, “Pozivi na dijalog, predstava za Evropu i naivne Bošnjake”… Narodni zastupnik SDA Sandžaka Enis Imamović danas je u Skupštini Srbije postavio zastupničko pitanje ministru policije Nebojši Stefanoviću u vezi sa ubistvom Fahrudina Skarepa, kojeg je ubio pripadnik srpske policije u Tutinu, kao i pitanje ministrici pravde Neli Kuburović u vezi sa davanjem garancija Vlade Srbije za privremeno puštanje Ratka Mladića na slobodu.

Imamović je postavio Stefanoviću pitanje i tražio od njega da objasni “svoju sramnu izjavu u kojoj kao visoki državni funkcioner iznosi laži o ubistvu mladića Fahrudina Skarepa iz Tutina, kojeg je ubio uniformisani policajac MUP-a Srbije”.

– Ministar je u svojoj izjavi rekao “kriminalac je pucao na njih, a njihova zakonska obaveza je da potegnu oružje i brane svoj život. Ti ljudi su posebno obučeni i kada oni potegnu oružje očigledno je da postoji dobar razlog”. Zbog ovakvih laži u normalnim zemljama policajac ili sam podnosi ostavku ili biva smijenjen sa te funkcije. Pored toga, Stefanović, kao visoki zvaničnik ove države, iznosi zaključak i praktično diktira tužilaštvu i sudijama kako da se ponašaju u vezi ovog slučaja i kaže “da su ti policajci branili svoj život i postupili u skladu sa zakonom”. Odakle njemu pravo da iznosi ovakve zaključke prije nego što se završi istraga i suđenje? – upitao je Imamović.

Dodao je da ujedno traži od ministra Stefanovića da dostavi kompletan izvještaj poicije u vezi sa ovim slučajem kao i nalaze vještaka.

– Mi godinama unazad upozoravamo na brojne neriješene zločine nad Bošnjacima u Sandžaku. Izostanak kazne za ubistvo Rame Berbe za izvršioce i nalogodavce, otmica u Štrpcima i Sjeverinu stvorilo je izopačenu svijest da se Bošnjaci u Sandžaku mogu ubijati bez ikakve kazne i razloga, samo zato ako nosiš značku ili uniformu. Nebrojeno puta do sada smo pozivali da se rasvijetle ubistva Enesa Ajdinovića, Haruna Alića, taksiste Mirze Radonjice, te ubistvo Avde Šutkovića, sve u centru Novog Pazara. Međutim, istrage godinama ne mrdaju sa mrtve tačke, što najbolje pokazuje katastrofalno stanje policije u Sandžaku i njihov odnos prema Bošnjacima koji su žrtve najsvirepnijih zločina – kazao je zastupnik, te dodao da pruža apsolutnu podršku građanima i poziva ih da svoje nezadovoljstvo i prostest izraze na miran i dostojanstven način, te ne nasjedaju na provokacije ministra policije koje iznosi u ovim izjavama, kako ovaj slučaj ne bi bio zloupotrijebljen za izazivanje međunacionalne netrpeljivosti…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net