Recent Posts

KOLINDA, NE POSTOJE PREDUVJETI ZA POSJETU VUČIĆA ZAGREBU

KOLINDA, NE POSTOJE PREDUVJETI ZA POSJETU VUČIĆA ZAGREBU

ZAGREB, BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 04. 10. 2017. 17: 22- KOLINDA, NE POSTOJE PREDUVJETI ZA POSJETU VUČIĆA ZAGREBU… Posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj koja je bila planirana do kraja ove godine je odgođena…

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u više je navrata istaknula kako dijalog nema alternative u odnosima sa svim susjedima, uključujući i Srbiju, javlja Anadolu Agency (AA).

– Potpisivanjem ‘Subotičke deklaracije’ počeli su se stvarati preduvjeti za rješavanje otvorenih pitanja. U skladu s tim, nakon izbora Aleksandra Vučića za predsjednika Republike Srbije, započeti su razgovori o službenom posjetu Hrvatskoj. Poziv predsjednice Republike Hrvatske predsjedniku Vučiću upućen je s ciljem daljnje normalizacije odnosa i izgradnje međusobnog povjerenja -, navedeno je iz Ureda.

No, kako je naglašeno, obzirom na najnoviji razvoj događaja i ozračje koje ne pridonosi izgradnji međusobnog povjerenja, predsjednica Republike Hrvatske procijenila je kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta. U kontaktima dvaju Ureda postignuta je suglasnost o odgodi posjeta koji je bio planiran do kraja ove godine.

Glavni cilj posjete Predsjednika Republike Srbije Hrvatskoj, istaknuto je, kad do njega dođe, mora predstavljati pozitivan iskorak u rješavanju otvorenih pitanja i pridonijeti poboljšanju odnosa dviju država, koje ne moraju biti prijateljske, no moraju surađivati radi vlastite budućnosti i stabilnosti jugoistočne Europe.

Vučić također smatra kako sada nije pravi trenutak za posjetu Zagrebu te da će glavni grad Hrvatske posjetiti kada razgovore između njega i hrvatske predsjednice omoguće mirnije okolnosti i drugačije političko ozračje.

– Predsjednik Vučić smatra, a čini mu se da je i predsjednica Grabar Kitarović suglasna s tim, da je bolje da do posjete dođe onda kada bude moglo da se razgovara mirno i u drugačijoj atmosferi -, rečeno je Tanjugu u izvorima bliskim srbijanskom predsjedniku.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net