Recent Posts

Simbol zajedništva: Dan Ašure

Simbol zajedništva:  Dan Ašure

Vjernici u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta danas obilježavaju Dan ašure ili Jevmu Ašura, a u tradicijama monoteističkih religija simbolika ovog praznika vezuje se uz Božijeg poslanika Nuha a.s. , Noah.

Ašuru obilježavaju i kršćani i Jevreji, a kod muslimana se obilježava desetog dana mjeseca muharrema.

Običaj je da se u ašuru stavi od sedam do 77 slatkih i slanih namirnica, prema vlastitom izboru, ali broj treba biti neparan i važno je da se ašura podijeli komšijama i rodbini. Smisao i poruka   ašura treba da podsjeća na obnovu razorenog društva i njegovo ponovno radjanje.

Centralna manifestacija Jevmu Ašure tradicionalno se obilježava u Sinanovoj tekiji u Sarajevu. Pored bogatog vjerskog programa, prigodnog predavanja, zikra, učenja ilahija i kasida, mnogi posjećuju ovu tekiju zbog jela ašure, koje ima jedinstven ukus i slatkoću koji se pamte.

Ašura je slatko jelo koje se spravlja od voća, orašastih plodova i žitarica, a ima snažan simbolički značaj.

U  ašure se stavlja  mnogo različitih vrsta voća i zrnastog povrća, prema želji i mogućnostima koje to dozvoljavaju.

Pripreme za pravljenje ašure počinju  od prikupljanja namirnica, pa do samog čina pravljenja. Svi sastojci se pripremaju  i režu ručno, sa puno strpljenja i ljubavi.

“Sve je posebno kod ašure. Od spremanja do konzumiranja. To je jedinstveno jelo i ne može se opisati riječima”često će vam reći oni koji ga spremaju.

Ašura (na arapskom deset), kao i Nuhova arka simbolizira obnovu razorenog društva, njegovo ponovno rađanje, zbližavanje ljudi različitih uvjerenja.

http://ibalkan.net/

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net