Recent Posts

Da li će papa priznati Kosovo?

Da li će papa priznati Kosovo?

Posjeta Hašima Tačija Vatikanu i njegov razgovor sa papa Franjom ne može utjecati na promjenu stava Svete stolice o nepriznavanju kosovske nezavisnosti, piše “Politika” pozivajući se na izvor iz diplomatskih krugova.

Međutim, bivši ambasador u Vatikanu Vladeta Janković kaže za “Sputnjik” da su šanse da Vatikan prizna Kosovo sada veće nego ranije.

Dosad Tačija nisu primali u privatnu posjetu. Iako je dolazio u Vatikan, stalno je bio na marginama, a ovaj put ga je primio i papa i čovjek koji je, da tako kažem, predsjednik vatikanske vlade, i to su znaci koji ne slute na dobro, rekao je Janković.

Papa Franja primio je u četvrtak u Vatikanu, koji ne priznaje jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, u privatnu posjetu Tačija koji je izrazio želju da se odnosi Prištine i Svete stolice “podignu na isti nivo koji uživaju ostali narodi u svijetu”.

“Politika” piše da je na sastanku sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom, Tači ocjenio da je “nezavisnost Kosova donela mir i stabilnost u region”.

“Nagrada za dostignuća Kosova bilo bi priznanje od cijele međunarodne zajednice”, rekao je Tači.

Bivši ambasador u Vatikanu Vladeta Janković kaže za “Sputnjik” da Vatikan ne bi sasvim sigurno “sutra” promjenio stav prema Kosovu, jer su suviše oprezni kad je ta tema posrijedi, ali je vjerovatnoća da to učine sada veća nego što je bila.

Priznanje Vatikana i te kako bi, dodaje Janković, utjecalo na ostale države da priznaju Kosovo, posebno kada je riječ o latinoameričkim državama, u kojim je Vatikan jedan od bitnih faktora u formiranju njihove politike. Ono što bi, međutim, moglo da utječe na odluku Vatikana, bar na neko vrijeme, po riječima Jankovića jeste činjenica da se pregovara o papinoj posjeti Moskvi.

preuzeto :mondo.rs

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net