Recent Posts

BRAVO: Ljajić i ministar ekonomije Turske usaglasili sporazum o slobodnoj trgovini

BRAVO: Ljajić i ministar ekonomije Turske usaglasili sporazum o slobodnoj trgovini

ANKARA, BEOGRAD, NOVI PAZAR– objavljeno u kategoriji “Vijesti-Region, Ekonomija” 30. 09. 2017. 15: 02- BRAVO: Ljajić i ministar ekonomije Turske usaglasili sporazum o slobodnoj trgovini…  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas u Ankari sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem sa kojim je usaglasio tekst novog Sporazuma o slobodnoj trgovini dve zemlje.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske: Izvozićemo govedinu, ulje i pekarske proizvode…

Novi tekst Sporazuma predviđa po prvi put bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje iz Srbije u Tursku, saopšteno je iz Ljajićevog kabineta, akreditovanom dopisniku regionalnog portala http://iBalkan.net iz Ankare…

Novi Sporazum o slobodnoj trgovini trebalo bi da bude potpisan tokom zvanične posJete predsJednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji 10. i 11. oktobra ove godine.

Resorno ministarstvo je saopštilo da taj dokument predviđa prvi put bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje iz Srbije u Tursku.

Proizvođači će prvi put na tržište Turske bez carina moći da izvoze definisane kvote sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, sjemena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

Sporazumom su definisane i duplo veće kvote za bescarinski izvoz iz Srbije u Tursku pojednih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva.

S druge strane, Srbija je omogućila bescarinski uvoz iz Turske utvrđenih kvota nara, jagoda, plavog patlidžana, tikvica, stonog i suvog grožđa, a takođe su povećane kvote pojedinih prehrambenih proizvoda, koje su već bile predmet slobodne trgovine dvije zemlje, navodi se u saopštenju…

Sporazum definiše i slobodnu trgovinu uslugama (finansije, transport, telekomunikacije, koprodukcija) što će u značajnoj mijeri doprinjeti poboljšanju investicione klime i većem dolasku turskih ulagača u Srbiju, a istovremeno će našoj privredi otvoriti prostor tržištu usluga u Turskoj…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net