Recent Posts

Kad ste zadnji put pisali rukom, pismo ili razglednicu

Kad ste zadnji put pisali rukom, pismo ili razglednicu

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Kultura, Tehnologija” 29. 09. 2017. 18: 42 Kad ste zadnji put pisali rukom, pismo ili razglednicu… Ni mi a Vi ne sjećate se kad ste zadnji put pisali rukom? Niste jedini… Prosječan čovjek ne zapiše rukom ništa čak i po šest nedelja, a mnogi ne znaju ni pročitati svoje bilješke. Sa naučnog gledišta moguće je da zaboravimo pisati…

Kada ste posljednji put napisali pismo? Rukopisom. Kada ste uopće posljednji put pisali rukom nešto više osim kratkih natuknica?

Ako ne idete u školu, lahko je moguće da se nećete ni sjetiti kada ste rukom ispisali stranicu teksta.

No, ne brinite se, niste jedini. U današnje vrijeme brzorastućeg tehnološkog okruženja ionako se sve više koristimo računalima, a rukopis su još više istisnuli touchscreen napredni mobiteli.

Tako sve češće postajemo ovisni o digitalnim rasporedima u našim mobitelima ili popisu za kupnju koji smo ukucali u svoj blještavi smartphone, a ne na komadić nepravilno otrgnutog listića.

Uostalom, oni koji si to danas mogu priuštiti, sve se više pitaju bi li radije kupili tablet umjesto novog laptopa.

Jedno nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji otkrilo je da prosječan čovjek ne zapiše rukom ništa čak šest nedelja, a svaki treći čak nema ni potrebu pisati ručno nešto važnije i po šest mjeseci.

Šestina Britanaca čak misli da se rukopis ne bi trebao više predavati u školi, a gotovo polovica ih priznaje da im rukopis nije lijep i da je teško čitljiv. Trend je, dakle, jasan.

Nije novost da su e- mailovi, SMS- ovi i chatovi odavno istisnuli tradicionalna pisma i razglednice, no kako vještina rukopisa postaje sve manje potrebna u svakodnevnom životu, jednostavno ćemo još manje koristiti ručni zapis. Sigurno ste primijetili, ako niste neko vrijeme pisali, da vam se rukopis promijenio. Koliko ste se pak puta uhvatili da jednostavno ne uspijevate protumačiti vlastite bilješke?

Ne bojte se, niste usamljeni, mnogi imaju istih problema. Slijedom toga, ako pišemo još manje, hoće li naša vještina poznavanja rukopisa sasvim ishlapjeti? Hoćemo li posve zaboraviti pisati?

Hoće li sljedeće generacije sasvim odbaciti rukopis kao nešto zastarjelo i nepotrebno?

Dakle, sa znanstvenog gledišta sasvim je moguće da zaboravimo pisati. Ali vještina pisanja neće biti sasvim izgubljena jer će netko uvijek i dalje znati rukopis i ljudi će lako moći, budu li htjeli i ako osjete potrebu, opet naučiti tu danas pomalo zapuštenu vještinu…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net