Recent Posts

ČOKOLADNA LAVA KEK-KOLAČ

ČOKOLADNA LAVA KEK-KOLAČ

Lava kek- kolač  ili čokoladni vulkan posebnim čini topla, tekuća čokolada koja se krije u mekom i laganom biskvitu.

Pet je osnovnih sastojaka od kojih se lava kek- kolač priprema: jaja, brašno, maslac, šećer i, naravno, čokolada. Uz to, prave se i razne varijante s narančom, likerima, čilijem, metvicom, bijelom čokoladom i karamelom.

U smjesu možete dodati i malo mljevenih badema ili pistacija, a odličan je i nešto egzotičniji kumkvat te tartufata ili naribani tartuf. Volite li kokos, običan maslac zamijenite kokosovim te dodajte i kokosovo brašna. Smjesu možete pripremiti satima, pa čak i dan unaprijed. Pokrijte je folijom i ostavite na hladnom. U kalupima za muffine peku se deset minuta na 250°C.

No koristite li metalne kalupe, smanjite vrijeme pečenja na osam ili devet minuta. Koristite li veće posude, pecite kolač oko 18 minuta. U mikrovalnoj pećnici na najjačoj snazi dovoljno je dvije minute. Radite li ga prvi put u mikrovalnoj, pecite ga najprije 60 sekundi pa izvadite, provjerite situaciju čačkalicom i pecite još oko 30 sekundi do minute jer su sve pećnice različite. Pečene nabujke ostavite u kalupu dvije minute i lagano nožem odvojite smjesu od kalupa.

Sastojci:

2 jaja, 100 g čokolade za kuhanje, 100 g šećera, 10 g brašna, 100 g maslaca, vanilin šećer

Priprema:

Otopite čokoladu i maslac na pari pa promiješajte. Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Zatim je dodajte otopljenoj čokoladi pa umiješajte brašno.

Gotovu smjesu ulijte u kalupe koje ste namastili.

Pecite deset minuta na 250°C. Možete poslužiti uz sladoled od vanile ili po želji neki drugi.

AFIYET OLSUN

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net