Recent Posts

BRAVO ZA NATO: “Nije slučajno Brisel odabrao BiH i Tuzlu“

BRAVO ZA NATO: “Nije slučajno Brisel odabrao BiH i Tuzlu“

BRISEL, TUZLA: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus, Magazin” 28. 09. 2017. 15: 32  BRAVO ZA NATO: “Nije slučajno Brisel odabrao BiH i Tuzlu“… U Bosni i Hercegovini u toku je NATO-vežba upravljanja posledicama elementarnih nepogoda. Analitičari smatraju da bi ta vježba trebalo da potvrdi da je BiH sposobna i za koordiniranje složenih operacija.

„Bosna i Hercegovina 2017“, naziv je vježbe u kojoj učestvuje 1.200 ljudi iz 34 partnerske države. Zajednički je izvode Ministarstvo bezbjednosti BiH i Evroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u slučaju katastrofa (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre EADRCC).

Ovaj Centar je glavni mehanizam NATO za pružanje pomoći civilima za vrijeme elementarnih nepogoda. Pored partnerskih zemalja, u vježbi koja se izvodi na području Tuzlanskog kantona učestvuju domaće i strane međunarodne organizacije.

Vježba se organizuje u vrijeme intenzivnih političkih rasprava o uključenju BiH u evroatlantske bezbjednosne sisteme. U BiH su podeljena mišljenja o tome da li bi trebalo pristupiti NATO.

U manjeb BiH entitetu u RS-u vjeruju da bi BiH trebalo da slijedi primer Srbije i da ostane vojno neutralna, dok u drugom većem entitetu, Federaciji BiH, smatraju da je ulazak u NATO neophodan zbog mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta čitave države.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović smatra da NATO nije slučajno odabrao BiH za održavanje ove složene vježbe. „Uprkos pojavama negiranja funkcionalnosti BiH, NATO je godišnju provjeru svojih kapaciteta za prirodne i vještačke katastrofe organizovao upravo u BiH“, kaže Ahatović za medije u regionu

„Veoma je važno to što NATO upravo u BiH organizira vježbu ovakvih razmjera. Trebalo bi znati da u okviru vježbe učestvuju državna ministarstva odbrane i bezbjednosti zajedno sa entitetskim institucijama iz policijskog sektora i sektora civilne zaštite. “, kaže Ahatović.

Vojnopolitički analitičar Đuro Kozar vjeruje da vežba NATO na području Tuzlanskog kantona ima veliki značaj za BiH i afirmaciju države na bezbjednosnom planu. „Svaka vježba tog vojnog saveza, sa oružjem ili bez njega, pojačava djelotvornost NATO i zemalja- partnera u zaštiti bezbjednosti, mira i napretka stanovništva i teritorija. Svakako da i ovom civilnom vježbom u Tuzli, NATO afirmiše svoj osnovni koncept, a to je kolektivna odbrana, u kojoj sve zemlje solidarno brane bilo koju članicu u slučaju napada ili joj pomažu u slučaju elementarnih nepogoda i katastrofa“, kaže Kozar.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net