Recent Posts

BATINA

 

BATINA

U najboljoj školi na dunjaluku sjedili su samo najbolji učenici koje su učili svakojakom znanju, mudrosti života i vjere najbolji učitelji.
I u toj školi učitelji su imali šćapove, ali ne da bi degenečili nemirne i nestašne učenike, jer su ovi učenici bili mirni ko bubice, željni znanja upijali su svaku učiteljevu riječ. Svako malo jedan od učenika bi fasovo šćap preko leđa iz čista mira. Niko nije smio upitati učitelja što ih udara kad nisu ništa zgriješili, jer su znali da će im sam rijet. Tako i bi. Kad su završili školovanje učitelj im reče ovako:
Čim bi neki od vas brže od ostalih počeo shvatati i znati počinjao bi mi bivati srcu drag, i taj bi to znao i osjetio pa bi, bezbeli, uzeo i fursata, a za znanje i nauku nema ništa gore od sujete i bahatosti. Ima u našim glavama jedno mjesto gdje mi hraniimo znanjem i zvanjem sami sebe i kako mi tu rastemo tako se svi i sve oko nas smanjuje. Nema ništa opasnije na dunjulaku od pametna insana punog sebe. Mi to ne znamo i ne vidimo jer je to mjesto u tami i nedostupno. Jedino ga može osvjetliti iznenadni i neočekivani udarac ovom batinom.
Tako je nekeka nastala izreka da je batina iz raja izašla. Šta je sve kasnije bilo sa batinom nije za priče.

CRVEN FESIĆ NANO…

Otkako sam rastelalio po mahali da idem dunjalukom na promociju treće knjige komšiluk pođe okretat glavu od mene, nit se ko javlja nit dolazi, nit ko šta o tome govori. Ko da sam namah dobio papire i dijaspora posto, džaba što sam onaj isti osto. Ne pije to u nas vode. Poneko te zna i saslušat kad te kakva morija mori i kad ti je teško, al kad te nešto fino snađe i kad te krene, svi bježe od tebe ko od… ne umijem ti rijet od čeg.

Piše: Uzeir Hadžibeg- Kemal Čolpa

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net