Recent Posts

Uskoro Novi Pazar dobija i svoj filmski festival

Uskoro Novi Pazar dobija i svoj filmski festival

Grad Novi Pazar i Kulturni centar saradjivaće sa velikanom ex jugoslovenskog filma Ademirom Kenovićem i njegovim timom na nekoliko nivoa. Poznati režiser, čija ostvarenja poznavaoce filmske i pozorišne umetnosti uvek ostavljaju bez daha, podržaće inicijativu da grad Novi Pazar dobije svoj letnji filmski festival. Ovdašnja publika uskoro će imati priliku da vidi i ostvarenje „Žaba“, prikazano na ovogodišnjem Sarajevo film festu, kao i istoimenu predstavu.
Za Kenovića današnji boravak u Novom Pazaru znači zvaničnu potvrdu da će iz Bosne i Hercegovine stići podrška za festival. Na drugoj strani, u okviru serije intervjua sa gradonačelnicima bivše Jugoslavije , a za potrebe projekta „Hoću kući“ koje potpisuje Kenović, biće intervjuisan i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.
Program je namenjen ljudima iz dijaspore, a obuhvaćene su lokalne samouprave čije osnaživanje vodi i ka povratku raseljenih iz ovih krajeva u domovinu.
Prvi čovek Novog Pazara Nihat Biševac ističe da saradnja sa Sarajevom, koja je na kulturnom nivou i do sada bila kvalitetna, može biti znatno unapređenja.
„Treba ovdašnjoj publici približi” filmska i pozorišna ostvarenja iz Bosne i Hercegovine, ali sa druge strane, ljudima sa prostora susedne države predstavi” najkvalitetnije što Srbija u ovoj sferi ima. Upravo na krilima te ideje nastaje i letnji filmski festival u Novom Pazaru, za koji sam siguran da će uz doprinos najboljih imena sa oba područja, biti izuzetno uspešan“, zaključuje Biševac.
Direktor Kulturnog centra Husein Memić kazao je da je Kenović deo jednog velikog tima koji će raditi na ovom projektu, koji ima za cilj da poveže kulturu Bosne i Hercegovine i Srbije, odnosno Sandžaka.
„Nama na ovom planu mogu da pomognu mnogi. Formiraćemo organizacioni odbor i napraviti nešto sasvim novo, uz podršku evopskih gradova koje imaju slične projekte. Naša saradnja datira od ranije, kroz likovnu umetnost, sada i film i pozorište. Planiramo koprodukciju jedne predstave sa Zeničkim narodnim pozorištem i mnogo toga još. Siguran sam da ćemo saradjivati na obostrano zadovoljstvo“, kazao je Memić
Odeljenje za informisanje grada Novog Pazara-Jasmina Kruševljanin Bondžuković i  Senad Senko Župljanin

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net