Recent Posts

BAGDAD: Kurdskim liderima, recite “želite li rat ili ne”

BAGDAD: Kurdskim liderima, recite “želite li rat ili ne”

BEOGRAD: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 27. 09. 2017. 19: 22 BAGDAD, Kurdskim liderima, recite “želite li rat ili ne”… U jutarnjim satima Regionalna kurdska uprava odbila je zahtjev Vlade Iraka o predaji kontrole nad aerodromima na sjeveru te zemlje.

Nema sumnje da Irački kurdi imaju pravo na mir, sigurnost i prosperitet jednako kao i Arapi, Turkmeni i druge skupine koje čine iračko društvo.

Kurdsko liderstvo u Erbilu ugrožava političke i gospodarske interese vlastitog naroda tako što radi na podijeli Iraka i otuđujue se od najbližeg saveznika Turske.

Odluka Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraku da održi referendum o neovisnosti 25. septembra već je pokrenula veliku krizu diljem regije i svijeta. Narednih dana se očekuje još trzaja i potresa. Irački kurdi imaju rizik da se izoliraju i gube svoje dobitke tijekom godina. Bez obzira je li Erbil odlučio otići na referendum radi neovisnosti ili ojačati svoje snage protiv Bagdada, bit će ozbiljnih posljedica koje će se osjetiti na različitim nivoima.

Irački premijer Haydar el Ibadi je zatražio od Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka da poništi ilegalni referendum o nezavisnosti.

¨Referendum poništiti i započeti dijalog u okviru ustava¨, rekao je Ibadi.

Irački parlament se okupio u sastavu premijera Haydara Abadija, ministra odbrane, ministra unutrašnjih poslova, ministra odgovornog za naftu, savjetnika za nacionalnu sigurnost i načelnika generalštaba.

Na zasjedanju, koje su bojkotovali kurdski zastupnici, prisustvovala su 184 parlamentarca.

U govoru kojeg je održao, Ibadi je kazao da neće voditi pregovore u vezi ilegalnog referenduma te da se isti treba poništiti.

¨Obraćam se kurdskim liderima: recite nam da li želite rat ili ne¨.

Ibadi je kazao da se Pešmerge trebaju povući iz diskutabilnih regija, počev od Kirkuka.

U jutarnjim satima Regionalna kurdska uprava odbila je zahtjev Vlade Iraka o predaji kontrole nad aerodromima na sjeveru te zemlje.

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Iraka zatražila je od stranih kompanija da od petka obustave letove u Regionalnu kurdsku upravu na sjeveru te zemlje.

Ibadi je izjavio da ukoliko se Bagdadu ne prepusti kontrola granica u roku od tri dana da će se obustaviti svi letovi u i iz Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net