Recent Posts

ASIM NIKŠIĆ: PAZARSKI LEKARI

ASIM NIKŠIĆ: PAZARSKI LEKARI

Još od davnina Novi Pazar je važio za neko značajnije mesto u odnosu na širu okolinu. Na prostoru od Užica, Kraljeva i Kosovske Mitrovice pa prema zapadu do reka Lima i Drine, pa prema Podgorici, uvek je važio kao neko centralno regionalno mesto.

U trgovini, zanatstvu, nekim drugim delatnostima, pa i u zdravstvu naš grad je uživao primat.

Zdravstvo u Pazaru je počelo dobijati na zamahu u periodu izmedju dva rata a naročito posle drugog svetskog rata.

Za vreme stare Kraljevine Jugoslavije, na Hadžetu je izgradjena mala gradska bolnica. Ta zgrada je imala 6 soba,od čega su bile dve muške bolesničke sobe, jedna ženska, lekarska soba, ambulanta i magacin. Tu je sada smešten jedan deo dečjeg odelenja. Ta zgrada je bila udaljena par stotina metara od zadnjih gradskih kuća.

U gradu su postojali Dom zdravlja i školska poliklinika. Te zgrade su bile smeštene u Domskom sokaku (sadašnja ulica Rasima Halilovića) i bile su od montaznog materijala. Dobijene su reparacijom od Nemačke i bile su locirane na mestu sadašnje zgrade “Bor”. Tu pored je nekada bilo i gradsko kupatilo. U njemu su se mahom kupali djaci i pazarskih škola. U kupatilu je radio izvesni Mile Veljković.

Prvi lekari u Pazaru su bili dr. Bukunjin, koji je u narodu bio poznat kao doktor Šašo. Taj lekar je bio dosta visok i suvonjav čovek, sa bradicom i brzog i nervoznog hoda. Ugledniji i poštovaniji je bio dr. Jermakov. Obzirom da je za vreme rata bio u dobrim odnosima sa Nemcima, sa njima je 1944 g. napustio Pazar. U školskoj poliklinici je radila doktorka Zora, koja je bila udata za Vojina Popovića iz Suvog dola, poznatog u ovom kraju.

U Žičkoj ulici ordinaciju je imao dr. Vladić. On je pre rata jedini imao rendgen aparat. Za tog čoveka se govorilo da koga Vladić operiše, treba zvati popa Dušana da mu čita opelo. Bio je izuzetno veliki nacionalista i lečenjem je pobio mnogo Muslimanskog stanovništva. Proglašen je za ratnog zločinca i uspeo je pobeći u Ameriku.

Takodje u Pazaru je radio dr. Luković, koji je imao ordinaciju u blizini Žitnog trga.

Prvi pazarac koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu bio je Mirko Stojanović, sin učitelja Filipa Stojanovića.

Posle rata u Pazaru se zadesio neki dr. Nemac. Stanovao je ispod hamama u sadašnjoj ulici 7 Juli, kod familije Kurtagic (Zejna Koraćka). Ovaj lekar je bio izuzetno stručan i sposoban i mnogo je učinio na lečenju tadašnjeg stanovništva. Kad je napustio Pazar narod je dugo žalio za njim i sećanje na njega dugo je trajalo.

Prvi dentista- stomatolog je bio Suljko Ljajić, koji je 1938 u Berlinu u Nemačkoj završio zubarsku školu. Bio je oženjen Nemicom. Suljko je prvi u Pazaru plombirao zube i pri većim zahvatima je upotrebljavao anesteziju . Odselio je za Tursku zajedno sa rodbinom 1957 god.

Posle rata po sistemu gradjanske mobilizacije, u Pazaru su dekretom dolazili lekari raznih profila. Od njih su bili poznati; Djoka i Milka Guzina, Matija i Milanka Ilić, Ivanović zvani Caldaris, Ilija Tomašević, Dragiša Janjić, Velja Radovanović, Pera Nikolić, Matijašević, Dana i Prvoslav Popović, bračni par Maksimović i dr.

Vredi napomenuti da uz ove doktore na scenu stupa čuveni lekar Pantelija Panta Gajić. On je dugo vremena bio na čelu Higijenskog zavoda u Pazaru. Mnogo je bio zaslužan na izlečenju mnogih zaraznih bolesti, koje su godinama pogadjale stanovništvo, iskorenjivanju gušavosti, edukaciji stanovništva na zdravstvenom planu i izgradnji seoskih česama sa zdravom pijaćom vodom. Neke od ovih česama i danas postoje i prisećaju na ovog lekara i humanistu.

Prvi posleratni lekari pazarci su bili Sulejman Nuhović i Desimir Vukićević. Tada je Dom zdravlja bio u zgradi naspram sadašnje Ekonomske škole.

Prvi diplomirani stomatolog je bila Radmila Nuhović, koja je radila u domskoj ambulanti sa Ismailom Bošnjovićem.
Posle ovih lekara počeli su pristizati novi pazarski kadrovi, doktori i to ; Alija Zatrić, Hido Mustafić, Rizo Ličina, Miša Ilić, Miša Vujanac, Rifat Muderizović, Nazim Nokić, bračni par Velinović, Aca Karamarković, Aca Krsmanović, Marsenić, Suljo Biševac, Milica Djokić i dr.

Prva žena pazarka je bila dr. Fetija Ćorović.

Vredi napomenuti dr. Lidiju Nešković iz Čačka, koju su pazarci dosta voleli i poštovali.

U Pazaru je radio i dr. Borić, ušni lekar, koji je takodje ostavio dosta traga.

Pazar je žalio za lekarima koji su napustili Pazar i otišli mahom za Beograd, ali su nastavili da brinu o pazarcima. To su bili doktori bračni par Velinović, Aca Krsmanović,Aca Karamarković,braća Marković a u zadnje vreme je je svoje kvalitete pokazao u Beogradu prof. Dr Radan Džodić, doktor evropskih i svetskih razmera. On je direktor Instituta za onkologiju KC Srbije. Mnogo je učinio za naš narod i mnogo je spasio naših gradjana sigurne smrti.

Pobrajajući ove važne ličnosti iz istorije našeg grada i okoline imao bi puno ponaosob reći o svakom , ali prostor i vreme ne mi ne dozvoljavaju.

Mnogi gradjani su se decenijama sećali i gajili uspomene na njih.

Ja ovom prilikom mislim da sam dao jedan mali doprinos, na sećanje na te naše gradjane i ljude i verujem da će se stariji prisetiti a mladji da znaju nešto više iz naše prošlosti.

Na slici u prilogu je dr. Sulejman Suljo Nuhović. prvi od posleratnih lekara iz Pazara.

ASIM NIKŠIĆ-ŠEHER PAZAR U VAKTU İ ZEMANU

Prilog pripremli http://ibalkan.net/ i Senad Senko Župljanin

 

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net