Recent Posts

Mujo ni u vicu ne može biti O’Connor

Mujo ni u vicu ne može biti O’Connor

ISTANBUL, TRST,PODGORICA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region, Zabava” 26. 09. 2017. 05: 52-Mujo ni u vicu ne može biti O’Connor… Najbolji su originalni vicevi, a prilagodbom za naše podneblje samo ćemo nekoga uvrijediti…

Neugodno sam se iznenadio kada sam na 62. stranici dvobroja Večernjeg lista u rubrici Zabava pročitao vic s naslovom ‘Razlika’, a glasi: ‘Koja je razlika između bosanske svadbe i bosanskog sprovoda? Jedan pijanac manje.’ Znam da ćete pomisliti pa što, vic je vic, ali molio bih da malo razmislite koliko je taj vic smiješan, a koliko je uvredljiv, pa tek onda sudite o mom protestu. Do sada sam slušao ili čitao viceve koji su nas Bosance uglavnom ismijavali na račun naše inteligencije… Neki kažu da je dokaz bosanske inteligencije taj što smo sami izmislili viceve o sebi i da se zbog toga ne ljutimo… Inače, dosad još nisam čuo vic u kojem se Bosanci predstavljaju kao pijanci (to je rezervirano za neke druge regije), ali ne mogu se oteti dojmu da spomenuti ‘vic’ i nije objavljen s namjerom nasmijati ili oraspoložiti čitatelja”, piše mi čitatelj.

Mujo u Zenici, a Muzej u Sarajevu

Zvao me jednom prilikom u dva iza ponoći Boša da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći od nmekud da ispriča vic.

Kakav ti, veli, treba bolja peiča za regionalni portal http://iBalkan.net, politički ili vjerski? Imaš li, rekoh, kakav na temu suvremene umjetnosti? Čuj, savremene umjetnosti! Aha. Imam, kako nemam, odmah će on.

Elem, riješio Suljo da se bavi slikarstvom, pa naslikao svoju prvu sliku i odmah je odlučio pokloniti sarajevskoj galeriji Ars Aevi. Uzeo direktor Enver Hadžiomerspahić sliku, vrtio je u rukama, gledao, zagledao i sve škiljio očima. “Nije loše, Suljo”, reče konačno, “a kako se zove?” “Mujo u Zenici”, odgovorio mu Suljo. “Mujo u Zenici?!?”, zbunio se malo Enver. “Aha.” “A ko je ova gola žena na slici?” “Fata”, spremno će Suljo. “Ovo je znači Mujo?”, pokazao onda Enver na golog muškarca pored Fate. “A jok, to je Haso.” “Haso?!?”, opet se zbunio Enver. “A đe je onda Mujo?” “Pa u Zenici.”

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net